Danielle Looije Sieradenontwerper en kunstenaar

Daniëlle is een kunstenaar gespecialiseerd in veelzijdigheid, ze neemt je graag mee in haar wereld. Bekijk de handgemaakte sieraden.

Daniëlle is een kunstenaar gespecialiseerd in veelzijdigheid, ze neemt je graag mee in haar wereld.

5 fouten die fataal zijn voor je sieraden

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is zo gemaakt. Houd je waardevolle sieraden lang mooi door ongelukjes te voorkomen en er goed voor te zorgen. Dus hierbij presenteer ik je de 5 grootste fouten die fataal zijn voor je sieraden, zodat je deze fouten niet hoeft te maken!

Fout nr. 1: Sieraden nooit af doen

Wanneer je een sieraad vindt waar je gek op bent is het natuurlijk tof om deze elke dag te dragen. Zeker wanneer ze comfortabel zijn is het erg verleidelijk ze één keer om te doen en nooit meer af te doen. Maar dat betekent dus ook dat je ze ook omhoudt tijdens het sporten, douchen, slapen, het huishouden en andere dagelijkse taken en zonder dat je het doorhebt heb je je sieraden ineens blootgesteld aan water, chemicaliën en andere vuiligheid, waar ze niet echt van opknappen.

Om het nog te verduidelijken met een voorbeeld, sieraden slijten ook. Ik sprak laatst een man die kocht 20 jaar geleden een mooie gouden ketting van 60 gram, deze heeft hij 20 jaar lang elke dag omgehad en de ketting is nu nog maar 55 gram. Of een ouder echtpaar met beide dezelfde trouwring, waarvan de trouwring van de man na 60 jaar ongeveer gehalveerd was (overigens vind ik dat dat dan ook wel weer zijn charme heeft, maar trouwringen is een andere categorie).

Fout nr. 2: Sieraden niet goed bewaren

Het is makkelijk om na een lange dat je sieraden af te doen en op je nachtkastje te leggen, klaar voor de volgende ochtend. Alleen sommige sieraden raken snel in de knoop en zonlicht kan verkleuringen veroorzaken. Als je het echt goed wilt doen dan bewaar je je sieraden in een polyethyleen of mylar ziplockzakje met alle lucht eruit geperst in een sieradendoos.

Zorg er in ieder geval dat je kettingen niet in de klit kunnen gaan en berg ze nooit op in direct zonlicht of in een vochtige omgeving.

Fout nr. 3: sieraden niet (goed) schoonmaken

Alle sieraden hebben uiteindelijk wat liefde en aandacht nodig om ze weer te laten stralen, zodat jij ook kunt stralen. Het ene materiaal heeft daarin wat meer aandacht nodig als de ander. Sterling zilver wordt na verloop van tijd van nature altijd dof. Met een sieradendoekje kun je deze makkelijk weer oppoetsen.

Pas op met allerlei doe-het-zelf methodes. Deze kunnen je sieraden beschadigen, vaak is lauw warm water, met een beetje afwasmiddel en een zachte borstel of doek al genoeg. Zorg er in ieder geval voor dat je sieraden na het schoonmaken goed afdroogt, zo voorkom je oxidatie.

Fout nr. 4: Sieraden eerst omdoen

Een van de meest voorkomende oorzaken van het beschadigen en het breken van sieraden is sieraden die blijven haken aan je kleding of de blootstelling aan schoonheidsproducten.

Bij huidverzorging, make-up of parfum is het belangrijk dat deze goed ingetrokken zijn voordat je huid weer in aanraking komt met de sieraden. De chemicaliën in deze producten kunnen voor blijvende aanslag en verkleuring zorgen.

Doe sieraden dus als laatste om en als eerste weer af.

Fout nr. 5: Sieraden te weinig dragen

Wist je trouwens dat het niet dragen van je sieraden net zoveel schade kan aanrichten als het wel dragen van je sieraden? Als je je sieraden goed bewaard zouden ze veilig moeten zijn, maar bepaalde metalen zoals zilver blijven mooier als je ze regelmatig draagt. Zilver zal namelijk naar verloop van tijd natuurlijk oxideren (zwart worden) en met het dragen van deze sieraden voorkom je dat process door de wrijving met je huid. Hiermee polijst je namelijk het zilver.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dertien + 14 =

Meer lezen?

Sieradentrends najaar winter 2021 2022
Informatie

Sieradentrends najaar/winter 2022/2023

Ieder seizoen brengt iets nieuws met zich mee. Er wordt van alles bedacht, maar je hebt ook trends die na jaren afwezigheid plots weer opduiken. Het najaar 2022 en winter 2023 heeft een mooie combinatie van beide aspecten. Wat is er zoal te vinden op sieradengebied?

Lees verder »
Welke kleur past bij je ogen
Informatie

Welke kleur sieraden past bij mijn ogen?

Niet zelden wordt er slechts bij make-up rekening gehouden met de kleur van de ogen. Maar ook sieraden en kleding kunnen een oogkleur benadrukken of juist flets doen maken. Hoe kom je tot de juiste keuzes als het gaat om oogkleur in combinatie met kleding en sieraden?

Lees verder »