5 fouten die fataal zijn voor je sieraden

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is zo gemaakt. Houd je waardevolle sieraden lang mooi door ongelukjes te voorkomen en er goed voor te zorgen. Dus hierbij presenteer ik je de 5 grootste fouten die fataal zijn voor je sieraden, zodat je deze fouten niet hoeft te maken!

Fout nr. 1: Sieraden nooit af doen

Wanneer je een sieraad vindt waar je gek op bent is het natuurlijk tof om deze elke dag te dragen. Zeker wanneer ze comfortabel zijn is het erg verleidelijk ze één keer om te doen en nooit meer af te doen. Maar dat betekent dus ook dat je ze ook omhoudt tijdens het sporten, douchen, slapen, het huishouden en andere dagelijkse taken en zonder dat je het doorhebt heb je je sieraden ineens blootgesteld aan water, chemicaliën en andere vuiligheid, waar ze niet echt van opknappen.

Om het nog te verduidelijken met een voorbeeld, sieraden slijten ook. Ik sprak laatst een man die kocht 20 jaar geleden een mooie gouden ketting van 60 gram, deze heeft hij 20 jaar lang elke dag omgehad en de ketting is nu nog maar 55 gram. Of een ouder echtpaar met beide dezelfde trouwring, waarvan de trouwring van de man na 60 jaar ongeveer gehalveerd was (overigens vind ik dat dat dan ook wel weer zijn charme heeft, maar trouwringen is een andere categorie).

Fout nr. 2: Sieraden niet goed bewaren

Het is makkelijk om na een lange dat je sieraden af te doen en op je nachtkastje te leggen, klaar voor de volgende ochtend. Alleen sommige sieraden raken snel in de knoop en zonlicht kan verkleuringen veroorzaken. Als je het echt goed wilt doen dan bewaar je je sieraden in een polyethyleen of mylar ziplockzakje met alle lucht eruit geperst in een sieradendoos.

Zorg er in ieder geval dat je kettingen niet in de klit kunnen gaan en berg ze nooit op in direct zonlicht of in een vochtige omgeving.

Fout nr. 3: sieraden niet (goed) schoonmaken

Alle sieraden hebben uiteindelijk wat liefde en aandacht nodig om ze weer te laten stralen, zodat jij ook kunt stralen. Het ene materiaal heeft daarin wat meer aandacht nodig als de ander. Sterling zilver wordt na verloop van tijd van nature altijd dof. Met een sieradendoekje kun je deze makkelijk weer oppoetsen.

Pas op met allerlei doe-het-zelf methodes. Deze kunnen je sieraden beschadigen, vaak is lauw warm water, met een beetje afwasmiddel en een zachte borstel of doek al genoeg. Zorg er in ieder geval voor dat je sieraden na het schoonmaken goed afdroogt, zo voorkom je oxidatie.

Fout nr. 4: Sieraden eerst omdoen

Een van de meest voorkomende oorzaken van het beschadigen en het breken van sieraden is sieraden die blijven haken aan je kleding of de blootstelling aan schoonheidsproducten.

Bij huidverzorging, make-up of parfum is het belangrijk dat deze goed ingetrokken zijn voordat je huid weer in aanraking komt met de sieraden. De chemicaliën in deze producten kunnen voor blijvende aanslag en verkleuring zorgen.

Doe sieraden dus als laatste om en als eerste weer af.

Fout nr. 5: Sieraden te weinig dragen

Wist je trouwens dat het niet dragen van je sieraden net zoveel schade kan aanrichten als het wel dragen van je sieraden? Als je je sieraden goed bewaard zouden ze veilig moeten zijn, maar bepaalde metalen zoals zilver blijven mooier als je ze regelmatig draagt. Zilver zal namelijk naar verloop van tijd natuurlijk oxideren (zwart worden) en met het dragen van deze sieraden voorkom je dat process door de wrijving met je huid. Hiermee polijst je namelijk het zilver.

Danielle Looije

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit interessant? Help mij door dit te delen via sociale media

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen?

Gevlochten ring met zilver en goud
Als edelsmid met een passie voor zilverwerk, wil ik jullie graag meer inzicht geven in de voor- en nadelen van zilveren trouwringen. Ze zijn uniek en hebben zowel voordelen als nadelen of overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de perfecte ringen voor jullie bruiloft.
Cadeauverpakking sieraden
Sieraden cadeau krijgen is voor de meeste mensen wel leuk, maar als er een bijzondere boodschap bij zit dan geeft dat iets extra’s.
Handgesmede vierkante ring met steen
We staan er vaak niet bij stil, maar men gaat er automatisch vanuit dat een volwassene bepaalde “afmetingen” heeft. Als je bijvoorbeeld kleding wilt kopen, dan ga je naar de reguliere maten of naar de grote maten.
Cadeau feestdagen

🌟 MYSTERY CADEAU twv 9,95

Enkel voor de feestdagen! 🌟

Ben jij klaar voor een sprankelende verrassing? Een handgemaakt kunstwerk, dat niet alleen jouw unieke persoonlijkheid zal weerspiegelen, maar ook een betoverende boodschap met zich meedraagt: ‘Straal naar buiten uit wat je van binnen bent’.

🔎 Hint: Je zult meer zien dan alleen je reflectie.

Voeg dit exclusieve mysterieuze cadeau toe aan je winkelmandje en laat je verrassen! *

* zolang de voorraad strekt