5 fouten die fataal zijn voor je sieraden

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is zo gemaakt. Houd je waardevolle sieraden lang mooi door ongelukjes te voorkomen en er goed voor te zorgen. Dus hierbij presenteer ik je de 5 grootste fouten die fataal zijn voor je sieraden, zodat je deze fouten niet hoeft te maken!

Fout nr. 1: Sieraden nooit af doen

Wanneer je een sieraad vindt waar je gek op bent is het natuurlijk tof om deze elke dag te dragen. Zeker wanneer ze comfortabel zijn is het erg verleidelijk ze één keer om te doen en nooit meer af te doen. Maar dat betekent dus ook dat je ze ook omhoudt tijdens het sporten, douchen, slapen, het huishouden en andere dagelijkse taken en zonder dat je het doorhebt heb je je sieraden ineens blootgesteld aan water, chemicaliën en andere vuiligheid, waar ze niet echt van opknappen.

Om het nog te verduidelijken met een voorbeeld, sieraden slijten ook. Ik sprak laatst een man die kocht 20 jaar geleden een mooie gouden ketting van 60 gram, deze heeft hij 20 jaar lang elke dag omgehad en de ketting is nu nog maar 55 gram. Of een ouder echtpaar met beide dezelfde trouwring, waarvan de trouwring van de man na 60 jaar ongeveer gehalveerd was (overigens vind ik dat dat dan ook wel weer zijn charme heeft, maar trouwringen is een andere categorie).

Fout nr. 2: Sieraden niet goed bewaren

Het is makkelijk om na een lange dat je sieraden af te doen en op je nachtkastje te leggen, klaar voor de volgende ochtend. Alleen sommige sieraden raken snel in de knoop en zonlicht kan verkleuringen veroorzaken. Als je het echt goed wilt doen dan bewaar je je sieraden in een polyethyleen of mylar ziplockzakje met alle lucht eruit geperst in een sieradendoos.

Zorg er in ieder geval dat je kettingen niet in de klit kunnen gaan en berg ze nooit op in direct zonlicht of in een vochtige omgeving.

Fout nr. 3: sieraden niet (goed) schoonmaken

Alle sieraden hebben uiteindelijk wat liefde en aandacht nodig om ze weer te laten stralen, zodat jij ook kunt stralen. Het ene materiaal heeft daarin wat meer aandacht nodig als de ander. Sterling zilver wordt na verloop van tijd van nature altijd dof. Met een sieradendoekje kun je deze makkelijk weer oppoetsen.

Pas op met allerlei doe-het-zelf methodes. Deze kunnen je sieraden beschadigen, vaak is lauw warm water, met een beetje afwasmiddel en een zachte borstel of doek al genoeg. Zorg er in ieder geval voor dat je sieraden na het schoonmaken goed afdroogt, zo voorkom je oxidatie.

Fout nr. 4: Sieraden eerst omdoen

Een van de meest voorkomende oorzaken van het beschadigen en het breken van sieraden is sieraden die blijven haken aan je kleding of de blootstelling aan schoonheidsproducten.

Bij huidverzorging, make-up of parfum is het belangrijk dat deze goed ingetrokken zijn voordat je huid weer in aanraking komt met de sieraden. De chemicaliën in deze producten kunnen voor blijvende aanslag en verkleuring zorgen.

Doe sieraden dus als laatste om en als eerste weer af.

Fout nr. 5: Sieraden te weinig dragen

Wist je trouwens dat het niet dragen van je sieraden net zoveel schade kan aanrichten als het wel dragen van je sieraden? Als je je sieraden goed bewaard zouden ze veilig moeten zijn, maar bepaalde metalen zoals zilver blijven mooier als je ze regelmatig draagt. Zilver zal namelijk naar verloop van tijd natuurlijk oxideren (zwart worden) en met het dragen van deze sieraden voorkom je dat process door de wrijving met je huid. Hiermee polijst je namelijk het zilver.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Solderen van zilver
Je zal misschien wel eens ergens hebben gelezen dat ik voor mijn kunstenaarschap nog een heel ander leven heb gehad, ooit liet ik mij wijsmaken dat je met creativiteit geen geld kon verdienen en omdat het bloed kroop waar het niet gaan kon, begon ik op mijn 19e een reclamebureau, toch een beetje creatief 😏!
Solderen van sieraden op maat
Hallo daar! Ik ben Danielle, maar de meesten noemen me Daan. En raad eens? Vandaag wil ik het even hebben over sieraden en zelfexpressie. Voor mij zijn sieraden veel meer dan gewoon accessoires.
Cadeautje voor jezelf
Dopamine is zo’n stof die door het lichaam wordt aangemaakt. We noemen het ook wel het geluks- of beloningshormoon. Als ‘te’ ergens voor staat is alles verkeerd, maar van jezelf af en toe eens iets cadeau doen, is nog nooit iemand slechter geworden. 

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper