Argentium zilver, zilver dat niet zwart wordt! Hoe dan?

Ik wil je kennis laten maken met een bijzonder materiaal genaamd “Argentium zilver”. Dit bijzondere type zilver heeft de aandacht van veel vakmensen en liefhebbers getrokken vanwege zijn unieke eigenschappen en voordelen, maar het heeft ook enkele overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden. In dit blog ga ik dieper in op wat Argentium zilver is en leg ik je de voor- en nadelen uit.

Wat is Argentium zilver?

Argentium zilver is een moderne variant van traditioneel sterling zilver, dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor sieraden en andere decoratieve toepassingen. Wat Argentium zilver onderscheidt, is de toevoeging van een kleine hoeveelheid germanium in plaats van koper aan het zilverlegeringsmateriaal. Deze toevoeging heeft aanzienlijke invloed op de eigenschappen en prestaties van het materiaal.

Voordelen van Argentium zilver:

  1. Tarnish resistance (weerstand tegen oxidatie): Een van de grootste voordelen van Argentium zilver is de verbeterde weerstand tegen aantasting en oxidatie. Traditioneel zilver heeft de neiging om na verloop van tijd donkerder/zwart te worden, wat leidt tot de bekende aanslag. Argentium zilver vertoont echter aanzienlijk minder aantasting en behoudt langer zijn glans, waardoor sieraden en voorwerpen er langer als nieuw uitzien. Als je dus nooit zilver draagt omdat dit zwart wordt op je huid, probeer dan eens Argentium zilver. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Stuur me dan even een appje dan kan ik je een proefring opsturen om te proberen.

  2. Hypoallergeen: Veel mensen hebben last van allergische reacties op bepaalde metalen. Argentium zilver is van nature hypoallergeen, wat betekent dat het minder snel allergische reacties veroorzaakt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen met gevoelige huidtypes.

  3. Sterkte en duurzaamheid: De germanium toevoeging verbetert niet alleen de corrosiebestendigheid, maar ook de sterkte en duurzaamheid van Argentium zilver. Dit betekent dat sieraden en objecten gemaakt van dit materiaal minder snel krassen en vervormingen vertonen, wat resulteert in langdurig plezier.

  4. Gemakkelijke verwerking: Argentium zilver heeft eigenschappen die het gemakkelijker maken om mee te werken dan traditioneel sterling zilver. Het heeft een lagere smelttemperatuur en neigt minder snel tot vervorming tijdens het solderen en bewerken, wat voordelig is voor edelsmeden.

Nadelen van Argentium zilver:

  1. Kosten: Argentium zilver is over het algemeen duurder dan traditioneel sterling zilver vanwege de toegevoegde germanium en de verbeterde eigenschappen. Dit kan een factor zijn om te overwegen bij het kiezen van materialen voor je projecten. 

  2. Bewerkelijkheid: Hoewel Argentium zilver gemakkelijker kan zijn om mee te werken dan traditioneel zilver, vereist het nog steeds specifieke technieken en vaardigheden. Het gedraagt zich anders tijdens het bewerken en solderen, dus edelsmeden moeten zich bewust zijn van deze verschillen.

  3. Beschikbaarheid: Hoewel de beschikbaarheid van Argentium zilver is toegenomen, is het niet zo toegankelijk als Sterling zilver. Daarnaast wordt sterling zilver in allerlei soorten en maten voorbewerkingen aangeboden (denk aan draad in allerlei vormen en maten), waardoor je snel aan de slag kunt met je ontwerp. Omdat Argentium zilver nog vrij nieuw is, is het aanbod nog beperkt. Als je bijvoorbeeld een vierkante draad wil van 3mm zul je deze zelf moeten smeden om tot het gewenste resultaat te komen. Hier ben je dus meer tijd voor kwijt.

In mijn eigen werk als edelsmid heb ik Argentium zilver ervaren als een waardevol materiaal met unieke eigenschappen die mijn creaties naar een hoger niveau tillen. Het biedt niet alleen praktische voordelen, maar ook esthetische en duurzame voordelen die de moeite van het verkennen waard zijn.

Ik hoop dat dit blog jullie heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de wereld van Argentium zilver en de overwegingen bij het gebruik ervan. Als edelsmid blijf ik me verdiepen in materialen en technieken om mijn ambacht voortdurend te verbeteren. Mocht je vragen hebben of meer willen weten, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Desgewenst kan ik je ook een proefring of oorbellen toesturen zodat je dit materiaal kunt testen.

Argentium zilver is een moderne variant van sterling zilver met germanium toevoeging voor verbeterde eigenschappen en weerstand tegen oxidatie.

Argentium zilver heeft voordelen zoals verbeterde weerstand tegen oxidatie, hypoallergene eigenschappen, verhoogde sterkte en duurzaamheid, evenals gemakkelijkere verwerking voor edelsmeden.

Nadelen zijn de hogere kosten in vergelijking met traditioneel zilver, de vereiste specifieke bewerkingstechnieken en de beperktere beschikbaarheid van diverse voorbewerkte vormen en maten.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.
Unieke handgesmede verstelbare ring met hart steen
Het is bijna Moederdag, een dag waarop we onze moeders laten zien hoeveel we van ze houden. Maar wist je dat Moederdag niet alleen voor moeders is?

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper