Blauwe maandag, fabel of feit?

Blauwe maandag is welbeschouwd de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht dit in 2005. De vraag is alleen, is dit slechts uit het brein van deze psycholoog ontsproten of zit er ook een kern van waarheid in?

Wat is de oorzaak van blauwe maandag?

Deze maandag staat voor het dieptepunt in de stemming van de mens. Daar zijn wat redenen voor te bedenken en dat heeft Arnall ook gedaan. Een van de belangrijkste is toch wel dat we al langere tijd in korte en donkere dagen zitten. De dagen gaan na 21 december weliswaar weer lengen, maar gaat langzaam en opgeteld zitten we dus al een langere periode in deze korte en donkere dagen.

Een andere reden is het weer wat ons niet vrolijker maakt. Het weer is in deze periode vooral grijs te noemen en dat versterkt het sombere gevoel. Tel daarbij op dat al die goede voornemens voor veel mensen inmiddels alweer in het putje verdwenen zijn en zie daar … een heel sombere dag. Zeker ook omdat het maandag is, dat is immers het begin van een lange werkweek.

Of ligt het allemaal anders?

Hoewel we nog niet zo lang geleden wellicht een (kerst)vakantie genoten hebben, is de volgende nog ver weg en dat alles maakt dat ‘blauwe maandag’ de meest deprimerende dag van het jaar genoemd wordt. Maar ja, als die dag nou eens de zon schijnt, wat zomaar kan met het veranderende klimaat. Je bent net aan een leuke nieuwe baan begonnen en je hebt zojuist een leuke trip voor het voorjaar geboekt, dan kan het allemaal heel anders liggen.

Kortom, genoemde redenen kloppen in grote lijnen weliswaar, maar zijn wel heel algemeen en bij lange na niet op iedereen én op die exacte dag van toepassing. Maar ja, ben je een beetje bijgelovig, voel je het sombere van de korte donkere dagen … voorkom het dan en doe jezelf iets cadeau waar je blij van wordt. Zorg dat het die maandag binnenkomt of ga er die dag op uit om voor jezelf dat leuke cadeautje te scoren. Mezelf maak ik altijd blij met een geheel nieuw ontwerp, dus laat maar komen die niet sombere maandag van januari!

Blauwe Maandag wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar.

Enkele redenen voor Blauwe Maandag zijn onder meer korte en donkere dagen, somber weer en het feit dat vakanties nog ver weg zijn.

De redenen die aan Blauwe Maandag ten grondslag liggen, zijn algemeen en zijn niet op iedereen van toepassing. Het is dus meer een bijgeloof dan een feit.

Danielle Looije

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit interessant? Help mij door dit te delen via sociale media

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen?

Cadeauverpakking sieraden
Sieraden cadeau krijgen is voor de meeste mensen wel leuk, maar als er een bijzondere boodschap bij zit dan geeft dat iets extra’s.
Handgesmede vierkante ring met steen
We staan er vaak niet bij stil, maar men gaat er automatisch vanuit dat een volwassene bepaalde “afmetingen” heeft. Als je bijvoorbeeld kleding wilt kopen, dan ga je naar de reguliere maten of naar de grote maten.
diamant-in-een-ring
Als je een diamanten sieraad bezit, wil je natuurlijk dat deze er altijd sprankelend en glanzend uitziet. Maar soms merk je dat je diamant dof is geworden en zijn glans verloren heeft. Maak je geen zorgen, er zijn verschillende manieren om je diamant weer te laten schitteren als nieuw.