Blauwe maandag, fabel of feit?

Blauwe maandag is welbeschouwd de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht dit in 2005. De vraag is alleen, is dit slechts uit het brein van deze psycholoog ontsproten of zit er ook een kern van waarheid in?

Wat is de oorzaak van blauwe maandag?

Deze maandag staat voor het dieptepunt in de stemming van de mens. Daar zijn wat redenen voor te bedenken en dat heeft Arnall ook gedaan. Een van de belangrijkste is toch wel dat we al langere tijd in korte en donkere dagen zitten. De dagen gaan na 21 december weliswaar weer lengen, maar gaat langzaam en opgeteld zitten we dus al een langere periode in deze korte en donkere dagen.

Een andere reden is het weer wat ons niet vrolijker maakt. Het weer is in deze periode vooral grijs te noemen en dat versterkt het sombere gevoel. Tel daarbij op dat al die goede voornemens voor veel mensen inmiddels alweer in het putje verdwenen zijn en zie daar … een heel sombere dag. Zeker ook omdat het maandag is, dat is immers het begin van een lange werkweek.

Of ligt het allemaal anders?

Hoewel we nog niet zo lang geleden wellicht een (kerst)vakantie genoten hebben, is de volgende nog ver weg en dat alles maakt dat ‘blauwe maandag’ de meest deprimerende dag van het jaar genoemd wordt. Maar ja, als die dag nou eens de zon schijnt, wat zomaar kan met het veranderende klimaat. Je bent net aan een leuke nieuwe baan begonnen en je hebt zojuist een leuke trip voor het voorjaar geboekt, dan kan het allemaal heel anders liggen.

Kortom, genoemde redenen kloppen in grote lijnen weliswaar, maar zijn wel heel algemeen en bij lange na niet op iedereen én op die exacte dag van toepassing. Maar ja, ben je een beetje bijgelovig, voel je het sombere van de korte donkere dagen … voorkom het dan en doe jezelf iets cadeau waar je blij van wordt. Zorg dat het die maandag binnenkomt of ga er die dag op uit om voor jezelf dat leuke cadeautje te scoren. Mezelf maak ik altijd blij met een geheel nieuw ontwerp, dus laat maar komen die niet sombere maandag van januari!

Blauwe Maandag wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar.

Enkele redenen voor Blauwe Maandag zijn onder meer korte en donkere dagen, somber weer en het feit dat vakanties nog ver weg zijn.

De redenen die aan Blauwe Maandag ten grondslag liggen, zijn algemeen en zijn niet op iedereen van toepassing. Het is dus meer een bijgeloof dan een feit.

Vond je dit interessant? Help mij door dit te delen via sociale media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Danielle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Ontvang de beste blogs in jouw inbox!

Ben je benieuwd naar de geheimen achter de meest trendy sieraden en wil je nieuwe en inspirerende manieren ontdekken om ze te dragen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste tips en tricks voor het dragen van sieraden. Mijn nieuwsbrief biedt alles wat je nodig hebt om je look naar het volgende niveau te tillen. Meld je vandaag nog aan en mis niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

diamant-vastgehouden-door-pincet
Natuurlijke diamanten en lab-gegroeide (of lab-created of synthetische) diamanten lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog zal ik uitleggen wat het verschil is tussen een lab-grown diamant en een natuurlijke diamant, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van een diamant.
moederdag cadeau sieraden
Moederdag is zo’n dag dat (bijna) iedereen zijn of haar moeder in het zonnetje zet. Dat kan op allerlei manieren, maar wat nou als je je moeder wel in het zonnetje wil zetten, maar je ook niet de verkeerde beslissing qua cadeau wil nemen. Je kent dat wel, je wil iets moois geven en je hebt angst de plank volledig mis te slaan.
Danielle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.