Blauwe maandag, fabel of feit?

Blauwe maandag is welbeschouwd de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht dit in 2005. De vraag is alleen, is dit slechts uit het brein van deze psycholoog ontsproten of zit er ook een kern van waarheid in?

Wat is de oorzaak van blauwe maandag?

Deze maandag staat voor het dieptepunt in de stemming van de mens. Daar zijn wat redenen voor te bedenken en dat heeft Arnall ook gedaan. Een van de belangrijkste is toch wel dat we al langere tijd in korte en donkere dagen zitten. De dagen gaan na 21 december weliswaar weer lengen, maar gaat langzaam en opgeteld zitten we dus al een langere periode in deze korte en donkere dagen.

Een andere reden is het weer wat ons niet vrolijker maakt. Het weer is in deze periode vooral grijs te noemen en dat versterkt het sombere gevoel. Tel daarbij op dat al die goede voornemens voor veel mensen inmiddels alweer in het putje verdwenen zijn en zie daar … een heel sombere dag. Zeker ook omdat het maandag is, dat is immers het begin van een lange werkweek.

Of ligt het allemaal anders?

Hoewel we nog niet zo lang geleden wellicht een (kerst)vakantie genoten hebben, is de volgende nog ver weg en dat alles maakt dat ‘blauwe maandag’ de meest deprimerende dag van het jaar genoemd wordt. Maar ja, als die dag nou eens de zon schijnt, wat zomaar kan met het veranderende klimaat. Je bent net aan een leuke nieuwe baan begonnen en je hebt zojuist een leuke trip voor het voorjaar geboekt, dan kan het allemaal heel anders liggen.

Kortom, genoemde redenen kloppen in grote lijnen weliswaar, maar zijn wel heel algemeen en bij lange na niet op iedereen én op die exacte dag van toepassing. Maar ja, ben je een beetje bijgelovig, voel je het sombere van de korte donkere dagen … voorkom het dan en doe jezelf iets cadeau waar je blij van wordt. Zorg dat het die maandag binnenkomt of ga er die dag op uit om voor jezelf dat leuke cadeautje te scoren. Mezelf maak ik altijd blij met een geheel nieuw ontwerp, dus laat maar komen die niet sombere maandag van januari!

Blauwe Maandag wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar.

Enkele redenen voor Blauwe Maandag zijn onder meer korte en donkere dagen, somber weer en het feit dat vakanties nog ver weg zijn.

De redenen die aan Blauwe Maandag ten grondslag liggen, zijn algemeen en zijn niet op iedereen van toepassing. Het is dus meer een bijgeloof dan een feit.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Solderen van zilver
Je zal misschien wel eens ergens hebben gelezen dat ik voor mijn kunstenaarschap nog een heel ander leven heb gehad, ooit liet ik mij wijsmaken dat je met creativiteit geen geld kon verdienen en omdat het bloed kroop waar het niet gaan kon, begon ik op mijn 19e een reclamebureau, toch een beetje creatief 😏!
Solderen van sieraden op maat
Hallo daar! Ik ben Danielle, maar de meesten noemen me Daan. En raad eens? Vandaag wil ik het even hebben over sieraden en zelfexpressie. Voor mij zijn sieraden veel meer dan gewoon accessoires.
Cadeautje voor jezelf
Dopamine is zo’n stof die door het lichaam wordt aangemaakt. We noemen het ook wel het geluks- of beloningshormoon. Als ‘te’ ergens voor staat is alles verkeerd, maar van jezelf af en toe eens iets cadeau doen, is nog nooit iemand slechter geworden. 

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper