Als je het over sieraden hebt, zijn er nogal wat misverstanden die heersen. Mensen geven er een uitleg aan, al dan niet gefundeerd, en dit kan zomaar een eigen leven gaan leiden. We sommen enkele van de veel voorkomende misverstanden als het over sieraden gaat op.
Misverstand 1:
Sieraden voor mannen, wel of niet
Er zijn nogal wat mensen die sieraden bij mannen niet passend vinden, veelal te vrouwelijk, te opzichtig etc. We hebben het dan veelal over mannen kettingen, armbanden en ringen. Wellicht zijn ringen en armbanden voor de man inmiddels meer ingeburgerd, maar oorbellen en kettingen nog niet echt.
Echter, door de eeuwen heen was het sieraad voor de man ook heel gewoon. Denk aan kettingen, armbanden, dasspelden, oorringen en zegelringen. Uiteenlopende metalen en leer werden hier vaak voor gebruikt. Tot in het oude Egypte vinden we versierselen voor de man terug. Er hing geen waardeoordeel aan, hooguit dat de man met edelmetalen kon laten zien dat hij vermogend was.
Misverstand 2:
Lab-grown diamanten zijn nep
Veel mensen denken dat diamanten uit het lab ook wel ‘lab-grown diamanten’ genoemd, nep zijn. Maar het gaat er om welke definitie je er aan geeft. Trek de vergelijking maar met ijs op de noordpool en ijs uit de vriezer, het is allebei ijs, allebei gemaakt van water en hebben dezelfde samenstelling, het ijs uit de vriezer is alleen niet afhankelijk van weersomstandigheden en is sneller gemaakt.
Als je een diamant uit het lab hebt is deze perfect en een gedolven diamant meestal niet (hoe minder oneffenheden, hoe duurder de steen). Qua schittering en uiterlijk is de diamant uit het lab net zo mooi. Alleen hangt er een groot waardeverschil aan de gedolven diamant versus de lab diamant.
Draag je een diamant vanwege het gegeven dat deze mooi is als sieraad, dan is de lab diamant niet minder. Is de diamant (ook) een investering dan is de gedolven diamant aan te raden. Het ziet er niet naar uit dat diamanten in waarde gaan dalen, dus als investering prima.
Misverstand 3:
“18 karaat verguld” is echt goud
Je ziet het steeds vaker bij sieraden, we noemen het “18 karaat verguld” en menigeen zegt dat het nep is. Maar dat is niet zo, 18 karaat verguld is wel degelijk echt goud. Alleen is het een flinterdun laagje, zoiets als 0,02 mm.
Bij goud ga je er meestal vanuit dat het sieraad volledig goud is, maar hier is er slechts sprake van een laagje goud over het onderliggende metaal. Weliswaar echt goud, maar heel dun dus. Bijkomend nadeel is dat het er op een gegeven moment vanaf slijt. Dus wil je extra geld uitgeven aan iets dat je op een enig moment grotendeels weer kwijt bent? Vul het zelf maar in.
Misverstand 4:
Een bewerkte edelsteen is nep
Dit is een misverstand, alleen moet je wel eerlijk zijn als je een bewerkte steen verkoopt. Een goed voorbeeld is de amethist. Deze kennen we veelal als de dieppaarse edelsteen. Echter, verhit je deze steen, dan neemt de steen een gele kleur aan (zoals de citrien van nature heeft). De amethist blijft uiteraard een amethist, alleen moet je deze geel geworden amethist niet als de citrien verkopen, maar als gebrande amethist.
De wit met zwart geaderde howliet wordt nogal eens gekleurd om deze op een turkoois steen te laten lijken. Het blijft natuurlijk echt howliet, en geen turkoois. Dit moet uiteraard meegenomen worden in de omschrijving van een steen. Overigens ontstaat hier ook vaak verwarring om dat ‘turquoise’ ook aangeduid wordt als kleur.
Misverstand 5:
Verkleurd zilver is niet echt
Veel mensen denken dat een zilveren ring, armband of ketting die na verloop van tijd bij het dragen een andere kleur krijgt, niet van echt zilver is. Dit is een misverstand, want verkleuring kan optreden door een natuurlijk oxidatieproces.
Twijfel je over geoxideerde sieraden, hou er dan een magneet bij. Echt zilver is niet magnetisch. Dit staat uiteraard los van het gegeven dat geoxideerde sieraden niet altijd even fraai (meer) zijn.