De vijf grootste misverstanden over sieraden

Als je het over sieraden hebt, zijn er nogal wat misverstanden die heersen. Mensen geven er een uitleg aan, al dan niet gefundeerd, en dit kan zomaar een eigen leven gaan leiden. We sommen enkele van de veel voorkomende misverstanden als het over sieraden gaat op.

Misverstand 1:
Sieraden voor mannen, wel of niet

Er zijn nogal wat mensen die sieraden bij mannen niet passend vinden, veelal te vrouwelijk, te opzichtig etc. We hebben het dan veelal over mannen kettingen, armbanden en ringen. Wellicht zijn ringen en armbanden voor de man inmiddels meer ingeburgerd, maar oorbellen en kettingen nog niet echt. 

Echter, door de eeuwen heen was het sieraad voor de man ook heel gewoon. Denk aan kettingen, armbanden, dasspelden, oorringen en zegelringen. Uiteenlopende metalen en leer werden hier vaak voor gebruikt. Tot in het oude Egypte vinden we versierselen voor de man terug. Er hing geen waardeoordeel aan, hooguit dat de man met edelmetalen kon laten zien dat hij vermogend was.

Misverstand 2: 
Lab-grown diamanten zijn nep

Veel mensen denken dat diamanten uit het lab ook wel ‘lab-grown diamanten’ genoemd, nep zijn. Maar het gaat er om welke definitie je er aan geeft. Trek de vergelijking maar met ijs op de noordpool en ijs uit de vriezer, het is allebei ijs, allebei gemaakt van water en hebben dezelfde samenstelling, het ijs uit de vriezer is alleen niet afhankelijk van weersomstandigheden en is sneller gemaakt.

Als je een diamant uit het lab hebt is deze perfect en een gedolven diamant meestal niet (hoe minder oneffenheden, hoe duurder de steen). Qua schittering en uiterlijk is de diamant uit het lab net zo mooi. Alleen hangt er een groot waardeverschil aan de gedolven diamant versus de lab diamant.

Draag je een diamant vanwege het gegeven dat deze mooi is als sieraad, dan is de lab diamant niet minder. Is de diamant (ook) een investering dan is de gedolven diamant aan te raden. Het ziet er niet naar uit dat diamanten in waarde gaan dalen, dus als investering prima.

Misverstand 3: 
“18 karaat verguld” is echt goud

Je ziet het steeds vaker bij sieraden, we noemen het “18 karaat verguld” en menigeen zegt dat het nep is. Maar dat is niet zo, 18 karaat verguld is wel degelijk echt goud. Alleen is het een flinterdun laagje, zoiets als 0,02 mm. 

Bij goud ga je er meestal vanuit dat het sieraad volledig goud is, maar hier is er slechts sprake van een laagje goud over het onderliggende metaal. Weliswaar echt goud, maar heel dun dus. Bijkomend nadeel is dat het er op een gegeven moment vanaf slijt. Dus wil je extra geld uitgeven aan iets dat je op een enig moment grotendeels weer kwijt bent? Vul het zelf maar in.

Misverstand 4: 
Een bewerkte edelsteen is nep

Dit is een misverstand, alleen moet je wel eerlijk zijn als je een bewerkte steen verkoopt. Een goed voorbeeld is de amethist. Deze kennen we veelal als de dieppaarse edelsteen. Echter, verhit je deze steen, dan neemt de steen een gele kleur aan (zoals de citrien van nature heeft). De amethist blijft uiteraard een amethist, alleen moet je deze geel geworden amethist niet als de citrien verkopen, maar als gebrande amethist. 

De wit met zwart geaderde howliet wordt nogal eens gekleurd om deze op een turkoois steen te laten lijken. Het blijft natuurlijk echt howliet, en geen turkoois. Dit moet uiteraard meegenomen worden in de omschrijving van een steen. Overigens ontstaat hier ook vaak verwarring om dat ‘turquoise’ ook aangeduid wordt als kleur.

Misverstand 5: 
Verkleurd zilver is niet echt

Veel mensen denken dat een zilveren ring, armband of ketting die na verloop van tijd bij het dragen een andere kleur krijgt, niet van echt zilver is. Dit is een misverstand, want verkleuring kan optreden door een natuurlijk oxidatieproces. 

Twijfel je over geoxideerde sieraden, hou er dan een magneet bij. Echt zilver is niet magnetisch. Dit staat uiteraard los van het gegeven dat geoxideerde sieraden niet altijd even fraai (meer) zijn.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Ontvang de nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Tassenhanger
Een van mijn creaties die veel vrouwen in hun dagelijkse leven zouden moeten overwegen, is de tassenhaak. Deze kleine, maar handige gadget kan een groot verschil maken in het comfort en de veiligheid van elke vrouw.
Wat betekent de kleur zeegroen?
Zeegroen is een kleur die geassocieerd wordt met de zee en de natuur. Het is een kleur die rust en balans uitstraalt en staat voor sereniteit. Van oudsher werd zeegroen al gebruikt als decoratiekleur in keramiek en glaswerk.
Bijzondere grote zilveren hanger met groene stenen
Mensen dragen al sieraden sinds de oudheid, en tot op de dag van vandaag blijft het een populair modeaccessoire. Maar waarom dragen we eigenlijk al zo lang sieraden? In deze blog zal ik een aantal redenen bespreken waarom sieraden zo'n belangrijk onderdeel van onze cultuur zijn geworden.

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper