Diamant, moissanite of zirkonia?

Ooit afgevraagd waarom diamanten, moissanite en zirkonia anders schitteren? Of waarom de Mohs-hardheidsschaal zo relevant is voor juwelenliefhebbers? 

Ik zal je uitleggen waarom diamanten, moissanite en zirkonia variëren op de Mohs-schaal en waarom dit belangrijk is bij het kiezen van sieraden. Ontdek ook waarom zorg en onderhoud van je juwelen cruciaal zijn.

Wat is de Mohs-hardheidsschaal?

Mohs-hardheid is een schaal die wordt gebruikt om de relatieve hardheid van mineralen te meten. De schaal loopt van 1 tot 10, waarbij 1 de zachtste mineralen zijn en 10 de hardste mineralen. De schaal is vernoemd naar Friedrich Mohs, een Duitse mineraloog die deze schaal in 1812 bedacht.

Hardheid van diamant, moissanite en zirkonia op de Mohs-schaal

Diamant is het hardste mineraal op de Mohs-schaal en heeft een hardheid van 10. Moissanite is iets minder hard dan diamant en heeft een hardheid van 9,25. Zirkonia daarentegen heeft een hardheid van 8,5 op de Mohs-schaal.

Hoewel deze edelstenen allemaal relatief hard zijn, hebben ze verschillende eigenschappen die invloed kunnen hebben op hoe gemakkelijk ze beschadigd kunnen raken.

Duurzaamheid van edelstenen op de Mohs-schaal

Diamant is de meest duurzame van de drie edelstenen en is bijna onmogelijk te krassen of te beschadigen. Het is bestand tegen schade door contact met andere materialen en kan alleen worden beschadigd door een ander diamant of zeer krachtige botsing.

Moissanite is minder hard dan diamant, maar het is nog steeds zeer bestand tegen krassen en beschadigingen. Het kan echter beschadigd raken door hardere materialen en krachtige botsingen.

Zirkonia heeft een lagere hardheid dan moissanite en diamant, waardoor het gevoeliger is voor krassen en beschadigingen. Zirkonia kan worden beschadigd door contact met andere materialen, zoals metalen, en kan worden bekrast door dagelijkse slijtage.

Wat nog leuk is om te weten. Je kunt met een Diamant over een Moissanite of een Zirkonia krassen en deze zullen beschadigen, maar je kunt met een Moissanite of Zirkonia een diamant niet beschadigen omdat de hardheid van een Diamant hoger is dan de Moissanite of Zirkonia. Zo kun je dus met een Moissanite of Diamant een Zirkonia beschadigen, maar andersom kan het niet.

Belang van hardheid bij het kiezen van edelstenen voor sieraden

Als het gaat om het kiezen van een edelsteen voor sieraden, is de hardheid een belangrijke factor om te overwegen. Diamant is de meest duurzame en bestand tegen beschadigingen, gevolgd door moissanite. Zirkonia heeft de neiging om gevoeliger te zijn voor krassen en beschadigingen en vereist daarom meer zorg en voorzichtigheid bij dagelijks gebruik.

Zorg en onderhoud van edelstenen sieraden

Ongeacht welke edelsteen je kiest, is het belangrijk om te onthouden dat ze allemaal moeten worden behandeld met zorg en voorzichtigheid om beschadiging te voorkomen. Door regelmatig onderhoud en voorzichtig gebruik kun je ervoor zorgen dat je edelstenen sieraden er zo lang mogelijk mooi uitzien.

De Mohs-hardheidsschaal is een schaal die wordt gebruikt om de relatieve hardheid van mineralen te meten.

Diamant is het hardste mineraal op de Mohs-schaal met een hardheid van 10.

Diamant is de meest duurzame van de drie edelstenen en is bijna onmogelijk te krassen of te beschadigen.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper