Help! Ik heb voor sieraden een kindermaat

Een volwassene met een kindermaat

We staan er vaak niet bij stil, maar men gaat er automatisch vanuit dat een volwassene bepaalde “afmetingen” heeft. Als je bijvoorbeeld kleding wilt kopen, dan ga je naar de reguliere maten of naar de grote maten. Meestal omvat dat alles wel van “extra small” tot “extra extra large”. Toch ligt dat met sieraden wel wat genuanceerder.

Kleine handjes

Kleine kledingmaten en extra grote kledingmaten zijn tegenwoordig in de meeste (online) winkels wel te koop en dit geldt ook steeds vaker voor schoenen. Anders wordt het als het om sieraden gaat. Daar ben ik achter gekomen toen iemand bij de aankoop van een sieraad vroeg welke maten ringen en armbanden ik had. Nooit bij stil gestaan, omdat ik zelf een gangbare maat heb, maar deze vrouw had echt kleine handjes en bijbehorende polsen.  Met als gevolg dat ze bij de reguliere juwelier in de kindermaatjes terecht kwam en eigenlijk niet zat te wachten op een ringetje met een lieveheersbeestje of iets dergelijks.

De ringen die ze mooi vond zouden ‘verbouwd’ moeten worden, met als gevolg een behoorlijke meerprijs en het min of meer vervormen van het gekozen model. Geen optie voor haar en dat begrijp ik.

Handgesmede vierkante ring met steen
Kleurrijke subtiele ring met denim blauwe steen

Open ringen of maatwerk

Zo heb ik in mijn collectie ook verstelbare ringen, dat wil zeggen dat de ring bij meerdere vingermaten past. Het moet ook in verhouding zijn, want een grote steen op een heel klein vingertje kan zomaar als sieraad onderuit gehaald worden. Kijk dus goed als je met je kindermaat een verstelbare ring koopt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat als je echt heel kleine handjes hebt, je de ring gaat vervormen en dat zou zonde zijn.

Ik heb overigens ook ringverkleiners, maar dan moet je niet van echt grote verschillen uitgaan. Als je heel kleine handjes hebt dan kan maatwerk, dus hand gesmeed, beter zijn. Zo krijg je én een passende ring én je kan goed bekijken of de steen passend is bij je hand. En zo niet, dan kan je voor een andere steen gaan.

Armbanden kan ook een probleem zijn

Bij armbanden heb je soms een probleem als je erg dunne polsen hebt. Denk aan de bangle armband die er in alle soorten en maten is. Als de armband een stukje open is, dan kan je nog kijken of deze passend gemaakt kan worden. Maar net als bij ringen geldt, dat als je een te grote afstand moet overbruggen, dan wordt het lastig.

Bij armbandjes met losse schakels is het probleem vaak iets kleiner. Bij veel armbanden heb je meerdere schakels voor de sluiting en zijn deze voor meerdere maten geschikt. Kijk wel of de armband bij de dunne pols past. Maar ja, uiteraard geldt ook hier dat je een mooi passende armband kan laten maken.

Het voordeel met handwerk is dat je altijd een uniek sieraad hebt en uit ervaring weet ik dat dit zeer op prijs gesteld wordt.

Danielle Looije

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit interessant? Help mij door dit te delen via sociale media

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen?

Cadeauverpakking sieraden
Sieraden cadeau krijgen is voor de meeste mensen wel leuk, maar als er een bijzondere boodschap bij zit dan geeft dat iets extra’s.
diamant-in-een-ring
Als je een diamanten sieraad bezit, wil je natuurlijk dat deze er altijd sprankelend en glanzend uitziet. Maar soms merk je dat je diamant dof is geworden en zijn glans verloren heeft. Maak je geen zorgen, er zijn verschillende manieren om je diamant weer te laten schitteren als nieuw.
Unieke broche met bruine steen
Als we denken aan de kleur bruin, denken we vaak aan de aarde en de natuur. Bruin is een aardse kleur die ons doet denken aan hout, leer en andere natuurlijke materialen. Het is een kleur die zorgt voor warmte en gezelligheid.