Help! Ik heb voor sieraden een kindermaat

Een volwassene met een kindermaat

We staan er vaak niet bij stil, maar men gaat er automatisch vanuit dat een volwassene bepaalde “afmetingen” heeft. Als je bijvoorbeeld kleding wilt kopen, dan ga je naar de reguliere maten of naar de grote maten. Meestal omvat dat alles wel van “extra small” tot “extra extra large”. Toch ligt dat met sieraden wel wat genuanceerder.

Kleine handjes

Kleine kledingmaten en extra grote kledingmaten zijn tegenwoordig in de meeste (online) winkels wel te koop en dit geldt ook steeds vaker voor schoenen. Anders wordt het als het om sieraden gaat. Daar ben ik achter gekomen toen iemand bij de aankoop van een sieraad vroeg welke maten ringen en armbanden ik had. Nooit bij stil gestaan, omdat ik zelf een gangbare maat heb, maar deze vrouw had echt kleine handjes en bijbehorende polsen.  Met als gevolg dat ze bij de reguliere juwelier in de kindermaatjes terecht kwam en eigenlijk niet zat te wachten op een ringetje met een lieveheersbeestje of iets dergelijks.

De ringen die ze mooi vond zouden ‘verbouwd’ moeten worden, met als gevolg een behoorlijke meerprijs en het min of meer vervormen van het gekozen model. Geen optie voor haar en dat begrijp ik.

Handgesmede vierkante ring met steen
Kleurrijke subtiele ring met denim blauwe steen

Open ringen of maatwerk

Zo heb ik in mijn collectie ook verstelbare ringen, dat wil zeggen dat de ring bij meerdere vingermaten past. Het moet ook in verhouding zijn, want een grote steen op een heel klein vingertje kan zomaar als sieraad onderuit gehaald worden. Kijk dus goed als je met je kindermaat een verstelbare ring koopt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat als je echt heel kleine handjes hebt, je de ring gaat vervormen en dat zou zonde zijn.

Ik heb overigens ook ringverkleiners, maar dan moet je niet van echt grote verschillen uitgaan. Als je heel kleine handjes hebt dan kan maatwerk, dus hand gesmeed, beter zijn. Zo krijg je én een passende ring én je kan goed bekijken of de steen passend is bij je hand. En zo niet, dan kan je voor een andere steen gaan.

Armbanden kan ook een probleem zijn

Bij armbanden heb je soms een probleem als je erg dunne polsen hebt. Denk aan de bangle armband die er in alle soorten en maten is. Als de armband een stukje open is, dan kan je nog kijken of deze passend gemaakt kan worden. Maar net als bij ringen geldt, dat als je een te grote afstand moet overbruggen, dan wordt het lastig.

Bij armbandjes met losse schakels is het probleem vaak iets kleiner. Bij veel armbanden heb je meerdere schakels voor de sluiting en zijn deze voor meerdere maten geschikt. Kijk wel of de armband bij de dunne pols past. Maar ja, uiteraard geldt ook hier dat je een mooi passende armband kan laten maken.

Het voordeel met handwerk is dat je altijd een uniek sieraad hebt en uit ervaring weet ik dat dit zeer op prijs gesteld wordt.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.
Unieke handgesmede verstelbare ring met hart steen
Het is bijna Moederdag, een dag waarop we onze moeders laten zien hoeveel we van ze houden. Maar wist je dat Moederdag niet alleen voor moeders is?

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper