Blijf op de hoogte van mijn kleurrijke werk!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en sluit je aan bij honderden kunstliefhebbers die altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste verhalen en creaties.

Je kunt op elk moment weer uitschrijven, ik stuur je geen spam.

Op de pijp met… Daniëlle Looije

Nieuws

Even pauze. Even op de pijp. Bakkie doen, praatje maken. Met en over bijzondere Westlanders. Westlanders met een verhaal. Over Westlandse waarden, en over heden, verleden en toekomst. Deze keer praten we met: Daniëlle

Tekst: Esdor van Elten / Foto: Ton van Zeijl

Toen Daniëlle Looije (33) als klein meisje haar eerste armbandjes maakte, kon zij niet vermoeden dat ze zich zou ontwikkelen tot een expressieve kunstenaar met een voorliefde voor kleurige sieraden. Tot 19 december exposeert zij in de Hofboerderij in Wateringen. “Kleur is mijn handtekening.” Daniëlle woont met haar vriend Justin, drie katten en een papegaai in Monster.

Je bent dus een geboren sieradenmaakster?

Nou… Omdat ik nogal allergisch ben voor bepaalde sieraden, maakte ik als kind, in groep 5 of 6 of zo, sieraden van visdraad. In eerste instantie voor mezelf, maar het werd ook populair bij mijn klasgenoten. Ik had op den duur een hele bestellijst. Maar dat ik het voor mijn beroep zou gaan doen, dat wist ik natuurlijk nog niet. Ik ben eigenlijk nu weer een beetje terug bij mijn roots, zou je kunnen zeggen.

Wat wilde je dan worden toen je klein was?

Dolfijnentrainer! Dat was natuurlijk een kinderdroom. Toen ik wat ouder werd wist ik het niet zo goed. Ik ging na basisschool De Regenboog naar het ISW aan de Chrysantenstraat en daarna naar de Hoge Woerd. Vervolgens deed ik Living & Design op het Lentiz College in De Lier. Ik heb ook nog drie maanden HBO gedaan, want in die tijd vond ik diploma’s heel belangrijk, maar ik had toen ook al een bedrijf en dat bleek niet te combineren.

Dan ben je jong begonnen met ondernemen…

Op mijn negentiende startte ik met een reclamebureau. Grafische vorming, webdesign… Dat begon met websites bouwen en logo’s ontwerpen, en later ging ik me ook bezig houden met marketing en branding. Ik was er goed in, maar legde ook hoge eisen aan mezelf op. Ik was enorm gedreven om succesvol te zijn. Meer kennis, meer omzet, grotere klanten. Ik leerde heel goed hoe de zakelijke wereld werkt, maar het bleek niet bij me te passen. Op een gegeven moment kwam ik mezelf tegen. Op een ochtend werd ik wakker met het gevoel alsof ik een fles Whiskey had leeggezopen. Ik werd stilgezet en gedwongen om over mezelf na te denken.

En wat bedacht je je?

Dat het niet gezond is om 80 uur te werken. Dat balans in je leven en tijd voor vrienden belangrijk is. Dat succes niet zozeer te maken heeft met groter en meer, maar met doen waar je plezier in hebt.

Ben je toen dingen anders gaan doen?

Ik ben na die tijd een dag minder gaan werken en die dag vulde ik op met creatief werken. Ik ging een schildercursus doen, en begon ook weer met sieraden maken. In 2018 resulteerde dat in mijn tweede bedrijf. Door de lockdown vorig jaar, toen alles stil kwam te liggen, kreeg ik nog meer tijd om me daar mee bezig te houden. En wat je aandacht geeft groeit! Ik schilderde altijd al graag, maar er werd me steeds voorgehouden: met creativiteit kun je geen geld verdienen. Dus ga iets nuttigs doen. Maar ik bèn kunstenaar. Daar kan ik nu niet meer omheen.

En je kunt er geld mee verdienen…

Via mijn webshop artbydaan.nl verkoop ik mijn sieraden en kunst en dat gaat goed. Ik kan er mijn hypotheek mee betalen. Voor mijn reclamebureau neem ik alleen nog de allerleukste opdrachten aan. Verder houd ik me momenteel vooral met sieraden maken bezig. Dat kan dus en daar ben ik blij mee.

Is een sieraad kunst?

Een sieraad kan zeker kunst zijn. Ik denk ook dat het een aantrekkelijke, begrijpelijke kunstvorm is en dat was ook één van mijn drijfveren om er mee te beginnen: kunst toegankelijk maken.

Hoe ga je te werk?

Mijn ontwerpen beginnen altijd als kunst op papier en delen daarvan verwerk ik dan vervolgens in mijn sieraden. Kleur is mijn handtekening. Dat is een belangrijk kenmerk van mijn werk. Kleur heeft invloed op hoe je jezelf voelt. Ik gebruik intuïtief veel vanuit de kleurenpsychologie. Maar belangrijker nog is dat ik maak wat ik zelf mooi vindt. Soms zo mooi, dat ik het graag de hele dag bij me wil dragen, of het eigenlijk niet wil verkopen. Daar zit dan ook weer uitdaging in: voor volgend jaar heb ik me voorgenomen met een andere kleurenwaaier te gaan werken om mezelf uit te dagen buiten mijn eigen kaders te werken, met tinten die niet per se mijn favoriete kleuren zijn; wit, pastel…

Je werkt dus niet in opdracht?

Liever niet. Ik ben niet zo heel gemotiveerd meer om urenlang met een klant te overleggen, en vervolgens te moeten afwachten wat die van het resultaat vindt. Ik maak liever sieraden die ik mooi vind en zet die in mijn webshop. Vind je ze mooi, dan koop je ze, en anders, dan laat je ze liggen. Dat is duidelijk. Wel is het zo dat ik soms stukken uit mijn collectie op verzoek wel wat wil aanpassen voor een klant, maar dat is iets anders dan echt in opdracht werken. Soms geeft een klant me de vrije hand. Daar kan ik dan ook wel wat mee. Maar ik moet echt mijn grenzen bewaken en zorgen dat ik het leuk blijf vinden. Dat lukt niet als ik voortdurend aan verwachtingen moet voldoen.

Met wat voor materialen werk je?

Vanwege mijn eigen allergieën werk ik graag met RVS. Bovendien is dat ook betaalbaar. Vervolgens maak je dan langzaam de overstap naar zilver en vervolgens naar goud. Dat is wel duur natuurlijk. Als ik de loterij ooit win, dan weet ik daar wel raad mee. Verder werk ik met glas, edelstenen, leer… Allerlei materialen. Ik maak overigens niet alleen sieraden, maar ook schilderijen en bijvoorbeeld bijzettafels, dienbladen… Veel plezier heb ik ook aan de bijzondere dingen die ik soms maak. Assieraden bijvoorbeeld. Een splint voor iemand met reuma bijvoorbeeld. Dat is een hulpmiddel, maar waarom zou een hulpmiddel niet tegelijk iets moois kunnen zijn?

Wat voor schilderijen maak je?

Ik werk vooral met acrylverf. Ook hier is kleur het voornaamste element. Ik schilder veel dieren, maar ook abstract werk. Schilderen moet echt uit mezelf komen en iets van mijzelf zijn. Als ik me rot voel lukt het niet om te schilderen. Ik denk dat ik ook vaak probeer om mijn onderwerpen wat mooier te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Iets van verlangen om de wereld een beetje mooier te maken.

Ben je nu minder veeleisend voor jezelf?

Ik stel voor mezelf nog steeds hoge eisen. Ik ben niet snel tevreden. Maar dat is toch iets anders dan de hoge lat die van me verwacht wordt in de marketingwereld. Het maakt verschil of ik aan mijn eigen standaarden, of aan die van een ander moet voldoen.

Je hebt nu ook een expositie..

Ja, die is eind november geopend in de Hofboerderij in Wateringen. Het is een gezamenlijke expositie met drie andere kunstenaars: Georgina de Bode uit Poeldijk (fotoschilderijen), Ulbe Spaans uit ‘s-Gravenzande (landschapsfotograaf) en Tija van der Wel uit Kwintsheul (tassen). Van mij hangen er een aantal schilderijen, er staan tafels en natuurlijk zijn er sieraden te zien. Eigenlijk zou de expositie vorig jaar zijn, maar toen kwam de lockdown ertussen. Dit jaar was het ook nog heel spannend of het doorging, maar omdat de Hofboerderij een openbare locatie is, kon het . De expositie duurt nog tot 19 december en je kunt iedere zaterdag en zondag terecht van 13.30-16.30 uur. Zonder QR-code.

En hoe ga je je verder ontwikkelen denk je?

Ik heb geen plannen. Ik doe wat er in me opkomt en waar mijn interesse ligt. En daarbij zit ik ook niet vast aan wat al gedaan is. Geen idee. Het belangrijkste is dat ik plezier heb in wat ik doe en dat ik steeds nieuwe mogelijkheden kan ontdekken. Misschien doe ik over tien jaar wel iets heel anders, en niks meer met sieraden. Maar zo ziet het er nu nog niet uit. Integendeel. Ik heb ontdekt dat je je in deze branche makkelijk je leven lang verder kunt ontwikkelen!

Op de pijp met is naar een idee van Peter en Ton van Zeijl.

Op de pijp met Danielle Looije

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Zussen geven een cadeau voor moeder
Wanneer het gaat om het vieren van de bijzondere band tussen een moeder en haar dochters, wat is er dan mooier dan een uniek sieraad dat deze onbreekbare verbinding symboliseert? Een sieraad dat speciaal is ontworpen met de liefde en waardering die je voor je moeder voelt, is niet alleen een prachtig cadeau
Treasure ring
Er is niets mooier dan een sieraad dat niet alleen schittert door zijn edelmetalen en stenen, maar ook door de verhalen die het vertelt. Ik had het voorrecht om samen met Sandra een bijzonder project te realiseren: het ontwerpen van haar unieke trouwring, een ware "treasure ring".
Sieraden met parels
Parels zijn al eeuwenlang geliefd om hun glans en schoonheid. Ze worden gevormd in schelpen van oesters en mosselen en zijn een echt wonder van de natuur. Als kunstenaar combineer ik vaak parels met mijn handgeschilderde stenen om unieke en kleurrijke sieraden te maken. In deze blog vertel ik je graag meer over parels en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper