Daniëlle Looije

Danielle Looije
"Wat ik maak vind ik zó gaaf dat ik het eigenlijk allemaal zelf wil houden..."

De meeste mensen zullen mij omschrijven als creatief, in mijn hoofd ben ik altijd bezig met vernieuwing. Heb ik iets af dan ben ik alweer aan het nadenken over hoe het de volgende keer beter of anders kan. Zo blijf ik continue op zoek naar nieuwe uitdagingen en ontwikkel ik mezelf verder. Ik ken geen grenzen met betrekking tot inhoud, functionaliteit, kleur of vorm, maar ik werk altijd met een perfectionistisch oog. Mijn specialisme is veelzijdigheid, want routine is dodelijk voor mijn creativiteit.

Hey!

Mag ik me even voorstellen? Daniëlle Looije, een geboren en getogen Westlandse (1988, Naaldwijk). Art by Daan is mijn bedrijf, hoewel dat anders voelt als ik in de ochtend uit mijn bed stap en naast mijn kat op de bank ga zitten met een theetje. Want ik voel me gezegend om elke dag te mogen doen waar ik het meeste van houd. Creëren!

Maar het begon anders…

Het heeft wat gekost voordat ik het volledig aandurfde om mijn hart ❤️ te volgen. Namelijk twee burn-outs en een depressie. Na mijn laatste burn-out was ik er helemaal klaar mee.

Gedreven en creatief ben ik altijd geweest. Sterker nog, toen ik in groep 6 zat, maakte ik sieraden van visdraad (ik was namelijk kneiterallergisch voor nikkelvrije sieraden). De hele klas wilde deze sieraden ook dus maakte ik een bestellijst… de ondernemer in mij was ontwaakt.

Maar goed, zoals elke ouder wilden mijn ouders ook dat ik iets serieus ging doen. “Iets waar je geld mee kunt verdienen, want dat kan niet met creativiteit.” Dus op advies van mijn moeder ging ik de richting economie doen om directiesecretaresse te worden. Ik stuitte op grafische vormgeving en stortte me daar volledig op. Waarom ga je niet naar het Grafisch Lyceum? Maar op het moment dat dat in mij op kwam, had ik mij daar al zo lang volledig op gestort dat ik het niet zag zitten om dit NOG VIER JAAR te gaan doen (haha). Uiteindelijk wilde ik dan maar naar de lerarenopleiding en ging ik sociaal pedagogisch werk doen, om via het MBO naar het HBO te kunnen… Dat hield ik precies 3 weken vol. What the fuck was I thinking? Ik stopte mijn school en ging op zoek naar iets anders en stuitte op de opleiding ‘Living & Design’ waar ik nog kon instromen. Het was eigenlijk een geluk bij een ongeluk, de opleiding was splinternieuw en ik kon deze opleiding zo goed als zelf invullen. Deze opleiding haalde ik en toen had ik een diploma waar op stond ‘Vormgever Leefomgeving’ 🤨. Dat leek me nou niet echt een functie waar ik iets mee kon. Dus schreef ik me in op de Haagsche Hogeschool om Communicatie & Multimedia te gaan doen…

Tekst gaat verder onder de foto’s

Handgeschilderde stenen
Solderen van sieraden op maat
Handgemaakte kettingen
Sieraden van Daan

Ondertussen…

Had ik tijdens mijn schoolperiode al mijn vrije tijd besteed aan het leren van grafische programma’s en had ik al de eerste aanvragen gekregen voor het maken van websites. Ik werkte toentertijd ook nog 15 uur in de week in de snackbar waar ik ook ondernemers ontmoette… “Joh, ga lekker naar de KvK en voor jezelf beginnen.” Tsja, waarom ook niet? Dus stapte ik op 19-jarige leeftijd de KvK binnen, vulde mijn gegevens in, betaalde € 40 en liep naar buiten als directeur 😎. De ‘geboorte’ van mijn reclamebureau.

Ik werkte hard, in no time had ik allerlei vaardigheden onder de knie. Administratie, offertes maken, projectmanagement, acquisitie en alle andere dingen die ‘erbij hoorden’. Ik werd er kneitergoed in, maar liep mezelf voorbij en daar kwam de man met de hamer 🔨. Hij sloeg me neer en toe zat ik ineens thuis met een burn-out en zonder inkomen… Fijn zelfstandig ondernemen…

Maar ik krabbelde weer op en ik wilde NOG beter worden dan ik al was. (Tsja, soms moet je je hoofd twee keer tegen dezelfde steen stoten.). Het ging een tijdje goed. Ik voldeed aan iedereen zijn (en mijn) hoge verwachtingen, ik deed projectmanagement, time management… Maar ik werd het zat. Ik kreeg steeds meer weerstand tegen mijn hele gezicht elke dag vol plamuren, de mooiste kleren, de hoogste hakken. Mensen die mijn agenda wilden invullen en dachten dat ze mijn tijd op konden eisen omdat ‘ik er voor betaald werd’. Het was een harde wereld waar de ene nog nepper was als de ander. Ik zelf overigens ook… En ja hoor, daar kwam hij weer met zijn hamer 🔨.

Kosten wat het kost, het roer moest om

Ik besloot dat ik het roer volledig om wilde gooien, terug te gaan naar mezelf en mijn hart ❤️ te volgen. Ik wilde van mijn kunst gaan leven, ook al waarschuwde iedereen (ja, echt iedereen) mij dat je van kunst niet kunt leven. Maar zoals je misschien al hebt gelezen ben ik niet te beroerd om een uitdaging aan te gaan, dus ging ik hem aan. Met mijn marketing achtergrond bedacht ik een soort ‘merchandise’. Ik stuitte op sieraden met foto’s en dacht, als er foto’s in kunnen, kan er ook kunst in. Zo werd Art by Daan geboren. Maar dat kreeg een andere wending, dan ik zelf in gedachten had.

Ik ging van sieraden houden

Want die sieraden… die stalen mijn hart. Vaak als ik iets creëer, ben ik daar zó enthousiast over dat ik ze zelfs op mijn nachtkastje wil leggen als ik ga slapen. Daar bleken sieraden een perfecte oplossing voor… Maar shit, die allergie waar ik het eerder over had, die had ik nog steeds. Niets is onmogelijk, dus ging ik op zoek naar alternatieven, want hoe kun je nou sieraden verkopen als je ze zelf niet kunt dragen? Van het één kwam het ander, ik kocht hangers en daar zette ik mijn zelfgemaakte stenen in… maar ik wilde meer. Meer zelf maken, mijn creaties nog meer eigen maken… Dus een logische stap was een cursus goudsmeden.

De wereld ging voor mij open

En dat was niet makkelijk, na 3 maanden begon ik te twijfelen, kan ik dit wel? Is dit niet te moeilijk, heb ik er wel gevoel voor? Maar mijn gedrevenheid won het van de twijfel en ik ging verder. En de mogelijkheden? Die zijn eindeloos! Inmiddels heb ik het gevoel dat ik nog 9 levens nodig heb om alles te kunnen doen wat ik zou willen. De resultaten kun je bekijken in mijn webshop 😉.

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper