Wat is sterling zilver, hoe herken je zilver?

Sterling zilveren herenring met blauwe steen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Wat is sterling zilver? Eén van de meest gestelde vragen…

Steeds vaker krijgt Daan de vraag: Wat is sterling zilver?

Wat is sterling zilver?Sterling zilver, ook wel 925 zilver genoemd is een legering (mengsel van metaaloxiden) met zeer hoog zilvergehalte, namelijk 92,5%. Het wordt door edelsmeden veel gebruikt voor de vervaardiging van handgemaakte zilveren sieraden. Wist je dat zilver in zijn zuiverste vorm erg zacht is? In zijn zuivere vorm is zilver helemaal niet zo geschikt voor sieraden die veel gedragen worden. Daarom wordt dus die legering gemaakt.
Zilveren armbanden, halskettingen en oorringen worden al eeuwen gedragen. In de 18e eeuw waren zilveren schoengespen al in de mode.

Wat zit er dan in sterling zilver?

Aan Sterling zilver is meestal 7,5% koper toegevoegd, waardoor het harder wordt. Puur zilver bestaat ook, deze heeft de aanduiding 999. Deze is voor 99,9% gemaakt van zilver, dit zilver is een zachter metaal dan sterling zilver.

Hoe weet je of iets van zilver is?

Wil je weten of die ene ring, ketting of armband echt van massief zilver is? Neem dan een magneet en zet hem op het sieraad. Blijft je sieraad er aan plakken, dan is het in ieder geval GEEN massief zilver. In sieraden vanaf 8 gram (tot 8 gram is dat niet verplicht) staat altijd een stempeltje met een cijfer voor de zuiverheidsaanduiding.  800, 835, 900 of 925 zijn echt zilver. Lagere aanduidingen, zoals 80, 90, 100, 119, 150 betekenen dat het om een verzilverd object gaat. Als je op een voorwerp ziet staan: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat ook zeggen dat het verzilverd is, en dus geen massief zilveren voorwerp.
DutchEnglish

10% cadeau op je eerste bestelling!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief