Zilveren ring sterrenregen met zilver en zirkonia

Zirkonia

Handgemaakte sieraden met Zirkonia. Veel sieraden worden versierd met zirkonia. Maar wat is zirkonia eigenlijk? Is het natuurlijk of kunstmatig? Hoe wordt het gemaakt? Wat is zirkonia waard? Gaat het lang mee? Zijn er ook gekleurde zirkonia steentjes? Lees onderaan de pagina verder.

Categorieën
Filteren op
Categorieën
Filteren op

Eigenschappen van zirkonia

Zirkonia is een kunstmatige kristal en wordt dus door de mens zelf gemaakt. Hoewel het dus geen echte edelsteen is, is met het blote oog soms verschil te bekennen. Dit maakt zirkonia een populair alternatief voor diamant.

Omdat zirkonia kunstmatig gemaakt wordt, is het zonder extra toevoegingen altijd kleurloos. Daarnaast zijn er geen andere vlekjes, lijntjes of andere imperfecties te zien. In het proces kunnen gemakkelijk kleuren toegevoegd worden. Omdat zirkonia gemakkelijk op schaal geproduceerd kan worden is de waarde laag. Zirkonia is relatief hard (een hardheid van 8,5 op 10) en is dus redelijk goed bestand tegen krassen. Toch zie je sneller slijtage bij zirkonia dan bij een echte edelsteen. Geslepen heeft een zirkonia steen relatief ronde randen ten opzichte van bijvoorbeeld diamant.

Wat is de oorsprong van zirkonia?

In 1937 ontdekten Duitse mineralogen een natuurlijke vorm van zirkonia. Deze natuurlijke zirkonia vorm was kwam voort uit werkzaamheden met zirkoon, maar werd verder niet als bruikbaar geacht. Rond 1960 werd in Frankrijk onderzoek gedaan naar kristalvorming en het kunstmatig maken van kristallen. Hieruit ontstonden technieken om kristallen te maken van het metaal zirkonium. Deze technieken werden door de toenmalige Sovjet-Unie geperfectioneerd. De doorbraak vond plaatst in 1973 en de commerciële, massale productie begon in 1976. In 1980 bereikte de wereldwijde productie van zirkonia een aantal van vijftig miljoen ton.

Hoe wordt zirkonia gemaakt?

Zirkonia wordt verkregen door zirkonium oxide te combineren met magnesium en calcium. Dit proces kent een verhitting van wel 5000 graden! Door alleen het binnenste gedeelte te verhitten, vormt het materiaal een schil met een koelere buitenste laag. Doordat de binnenkant is gesmolten en de buitenkant nog stevig, ontstaan de kristallen. Gedurende het proces wordt magnesium en calcium gebruikt om de kristallen te behouden. Nadat het mengsel is afgekoeld, wordt het buitenste gedeelte afgebroken en het binnenste gedeelte gebruikt om zirkonia te vervaardigen.

Handgemaakte sieraden, uniek zoals jij ♥️