Handgemaakte sieraden ♥ Binnen 48 uur verzonden ♥ Gratis verzending vanaf € 50,-* ♥ Klanttevredenheid 9,8/10 

Danielle looije kunstenaar en edelsmid westland

Daniëlle is een kunstenaar gespecialiseerd in veelzijdigheid, ze neemt je graag mee in haar wereld.

Oude sieraden omsmelten

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Heb jij nog oude gouden of zilveren sieraden van familie, bijvoorbeeld van je moeder of opa die je wil laten omsmelten, omdat ze niet helemaal jouw smaak zijn en je ze graag wil behouden omdat ze emotionele waarde voor je hebben? Je kunt deze sieraden weer nieuw leven in laten blazen door ze om te laten smelten en er weer iets nieuws van te laten maken.

3 redenen om je oude sieraden om te laten smelten:

 1. Om de herinnering aan een dierbare te behouden
 2. Om een oud sieraad wat je nu niet meer draagt nieuw leven in te blazen, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt.
 3. Omdat de sloopprijs van goud, veel lager is dan de waarde van het goud.

Recycle je oude sieraden

Goud en zilver kan omgesmolten en bewerkt worden zodat er weer iets nieuws gecreëerd kan worden. De sloopprijs die je voor gouden sieraden krijgt ligt velen malen lager als de verkoopprijs van nieuwe sieraden. Daarom is het interessant om te onderzoeken of je je sieraden kan recyclen, zo betaal je niet voor het materiaal maar alleen voor de arbeid. 

Zilveren sieraden kun je ook om laten smelten, dit is echter alleen interessant als het voor jou emotionele waarde heeft. De zilverprijs is een stuk lager dan de goudprijs en in verhouding is het dus duurder om zilver te smelten en te verwerken, dan om het in te kopen.

Welk gehalte is mijn sieraad?

Er zijn verschillende soorten goud en zilver in omloop. In Nederland wordt het meeste gewerkt met 14krt goud of 18krt goud of 925 zilver. In Duitsland heb je ook 8krt goud en in Engeland ook 10krt, maar in Nederland mag dit geen goud genoemd worden. In een 8krt gouden sieraad zit namelijk maar 33,3% goud. In 14krt is dat 58,5% en in 18krt is dat 75%. Hoe hoger het karaat gehalte, hoe meer goud er in je sieraad zit. Van puur goud (24krt) worden over het algemeen geen sieraden gemaakt omdat dit metaal te zacht is.

Gehaltes voor goud:

 • 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999)
 • 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916)
 • 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833)
 • 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
 • 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
 • 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375) 
 • 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
 

Gehaltes van zilver:

 • 999 zilver: Dit is voor 99,99% puur zilver, is een zacht materiaal en wordt niet vaak gebruikt.
 • 925 zilver: Dit is voor 92,5% puur zilver ook wel sterling zilver genoemd, het meest gangbaar voor sieraden.
 • 950 zilver: Dit is voor 95% puur zilver, wordt in Nederland niet echt gebruikt.
 • 835 zilver: Dit is voor 83,5% puur zilver. Ook wel tweede gehalte zilver genoemd, werd vroeger veel gebruikt.

KUN JE VAN 18KRT GOUD OOK 14KRT MAKEN?

Ja, dat kan. Door bij 18krt meer ‘bijzet’ toe te voegen kunnen we er 14krt van maken. Je hebt dan meer gram om mee te werken en 14krt goud is ook gangbaarder om te gebruiken als sieraden. Andersom kun je ook van 14krt naar 18krt, maar er moet dan wel redelijk veel ‘nieuw goud’ toegevoegd worden om dit gehalte te halen.

WELKE gehalte IS GESCHIKT VOOR MIJ?

Zoals je hierboven al las is 24krt goud te zacht om sieraden mee te maken. Hoe lager de karaat, hoe harder het metaal. 18krt goud is namelijk weer zachter dan 14krt en 8krt is harder dan 14krt. De meeste mensen hebben de voorkeur voor 14krt goud, dit is harder dan bijvoorbeeld sterling zilver, maar 18krt kan ook nog prima. Voor zilver wordt over het algemeen alleen gewerkt met 925.

HOEVEEL GRAM HEB JE MINIMAAL NODIG OM TE SMELTEN?

Elke hoeveelheid goud of zilver is te smelten. Als je maar een paar gram hebt zou je ook het goud kunnen combineren met zilver, het zilver kan ik dan zwarten en dit geeft een chique uitstraling. Voor bijvoorbeeld een ring heb je wel minimaal 5 tot 10 gram goud nodig, als je niet genoeg hebt kunnen we altijd nog wat goud bijbestellen.

KAN alles OMGESMOLTEN WORDEN?

Alles kan omgesmolten worden maar er zit wel een ‘maar’ aan de verwerking ervan. Bijvoorbeeld kettingen. Als je een ketting hebt met veel schakels die dicht gesoldeerd zijn, dan zit er in elke schakel soldeer en dat soldeer wordt mee gesmolten. Soldeer heeft een lagere smelttemperatuur, dus je kan je voorstellen dat dit lastiger is om te bewerken/solderen. Meestal wordt dit metaal dan gebruikt om bijvoorbeeld een bedel/vormpje van te gieten.

Ben je overtuigd van de voordelen van het om laten smelten van je oude sieraden? Zullen we samen aan de slag gaan? Alle onderstaane handgesmede zilveren sieraden zijn ook beschikbaar in goud.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer lezen?

Ringmaat opmeter

Hoe kun je je ringmaat opmeten?

Als je een ring hebt die niet verstelbaar is, dan is het handig om je ringmaat te kunnen opmeten. Er zijn verschillende manieren op je ringmaat op te meten. Hieronder leg ik je uit hoe je het beste je ringmaat kunt meten en welke maat je dan hebt.

Lees verder »
Sieradentrends najaar winter 2021 2022

Sieradentrends najaar winter 2021/2022

Met het mooie weer lijken de koudere maanden zo ver weg.  Toch is het ook wel weer leuk om te bekijken wat de sieradentrends voor het najaar en de winter zijn. Waar je in het verleden bij het modebeeld een duidelijke lijn had, inmiddels kan en mag veel meer. Het strakke modebeeld uit het verleden is losgelaten en dat geeft meer ruimte aan kunstenaars om mooie dingen te maken.

Lees verder »
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x

Tijdens feestdagen kan het soms tot 5 werkdagen duren voor je pakketje wordt bezorgd, bestel dus op tijd!

Previous
Next

10% korting ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op je eerste bestelling. De cadeaucode krijg je in je mailbox! 

* Kunst, tafels en de UniQ✤ collectie uitgesloten

Handgemaakte sieraden

Een andere kleur of maat laten maken?

Elke schildering is uniek en is geen tweede keer te maken. Wel kan ik kijken of er een ander kunstwerkje beschikbaar is die bij je wensen past. Vul onderstaand formulier in en ik stuur je een mail met de mogelijkheden.

Oude gouden sieraden omsmelten

Lieve ____,

Ik zag dit gave artikel voorbijkomen en vroeg me af of je nog inspiratie zoekt voor ____.

Liefs ____.

Maathulp ring

Veel ringen zijn verstelbaar, maar niet onbeperkt. Daarom is het handig om te weten wat ongeveer je ringmaat is. Vind je het lastig om de juiste maat te bepalen? Je kunt in de webshop een ringmaat opmeter bestellen of met onderstaande maattabel en tips aan de slag. 

* De omvang van je vingers wordt o.a. beïnvloed door temperatuur en omstandigheden (zwangerschap, hormonen, ziekte). Meet  je vinger op een zo neutraal mogelijk moment.

Tip 1: Meet de diameter van jouw favoriete ring
De makkelijkste manier om een ringmaat te bepalen is aan de hand van een ring die je goed past en prettig zit. Je kunt de binnendiameter van deze ring eenvoudig opmeten met een liniaal.

Tip 2: Meet de omtrek van je vinger
Pak een meet lint of touwtje en wikkel deze om je vinger. Noteer vervolgens het aantal millimeters en kijk in de maattabel welke ringmaat hier het dichtstbij in de buurt komt.  

Ringmaat meten

Maathulp armband

Ben je verliefd geworden op een mooie armband en wil je zeker weten dat hij past? Bij alle armbanden vermeldt ik de exacte maat, daarnaast zijn veel armbanden ook verstelbaar, waardoor ze geschikt zijn voor elke pols. 

Zo kun je controleren of de armband past

Tip 1: Meet de lengte van je favoriete armband
Heb je al een armband die lekker zit? Leg er dan een liniaal of meetlint langs en meet het aantal centimeters. 

Tip 2: Meet de omtrek van je pols
De omtrek van je pols meet je met een meetlint. Doe een meetlint om je pols op de manier hoe je een armband lekker vind zitten. Dus niet te strak.

Maathulp ketting

Ben je opzoek naar een ketting, maar vind je het lastig om de juiste lengte te bepalen?  Bij al onze kettingen vermelden we de exacte afmeting en daarnaast zijn veel van onze kettingen in maat verstelbaar door middel van een verlengketting. 

Met onderstaande maattabel help ik je op weg bij het vinden van de perfecte ketting lengte.

Lengte bijzondere sieraden