Oude gouden sieraden omsmelten

Oude sieraden omsmelten

Ik maak GEEN goud en/of zilver baren en smelt alleen materiaal om wat ik daarna kan verwerken tot een sieraad.

Heb jij nog oude gouden of zilveren sieraden van familie, bijvoorbeeld van je moeder of opa die je wil laten omsmelten, omdat ze niet helemaal jouw smaak zijn en je ze graag wil behouden omdat ze emotionele waarde voor je hebben? Je kunt deze sieraden weer nieuw leven in laten blazen door ze om te laten smelten en er weer iets nieuws van te laten maken.

3 redenen om je oude sieraden om te laten smelten:

  1. Om de herinnering aan een dierbare te behouden
  2. Om een oud sieraad wat je nu niet meer draagt nieuw leven in te blazen, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt.
  3. Omdat de sloopprijs van goud, veel lager is dan de waarde van het goud.

Recycle je oude sieraden

Goud en zilver kan omgesmolten en bewerkt worden zodat er weer iets nieuws gecreëerd kan worden. De sloopprijs die je voor gouden sieraden krijgt ligt velen malen lager als de verkoopprijs van nieuwe sieraden. Daarom is het interessant om te onderzoeken of je je sieraden kan recyclen, zo betaal je niet voor het materiaal maar alleen voor de arbeid. 

Zilveren sieraden kun je ook om laten smelten, dit is echter alleen interessant als het voor jou emotionele waarde heeft. De zilverprijs is een stuk lager dan de goudprijs en in verhouding is het dus duurder om zilver te smelten en te verwerken, dan om het in te kopen.

Welk gehalte is mijn sieraad?

Er zijn verschillende soorten goud en zilver in omloop. In Nederland wordt het meeste gewerkt met 14krt goud of 18krt goud of 925 zilver. In Duitsland heb je ook 8krt goud en in Engeland ook 10krt, maar in Nederland mag dit geen goud genoemd worden. In een 8krt gouden sieraad zit namelijk maar 33,3% goud. In 14krt is dat 58,5% en in 18krt is dat 75%. Hoe hoger het karaat gehalte, hoe meer goud er in je sieraad zit. Van puur goud (24krt) worden over het algemeen geen sieraden gemaakt omdat dit metaal te zacht is.

Gehaltes voor goud:

  • 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999)
  • 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916)
  • 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833)
  • 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
  • 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
  • 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375) 
  • 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)

Gehaltes van zilver:

  • 999 zilver: Dit is voor 99,99% puur zilver, is een zacht materiaal en wordt niet vaak gebruikt.
  • 925 zilver: Dit is voor 92,5% puur zilver ook wel sterling zilver genoemd, het meest gangbaar voor sieraden.
  • 950 zilver: Dit is voor 95% puur zilver, wordt in Nederland niet echt gebruikt.
  • 835 zilver: Dit is voor 83,5% puur zilver. Ook wel tweede gehalte zilver genoemd, werd vroeger veel gebruikt.

Kun je van 18krt goud ook 14 krt goud laten maken?

Ja, dat kan. Door bij 18krt meer ‘bijzet’ toe te voegen kunnen we er 14krt van maken. Je hebt dan meer gram om mee te werken en 14krt goud is ook gangbaarder om te gebruiken als sieraden. Andersom kun je ook van 14krt naar 18krt, maar er moet dan wel redelijk veel ‘nieuw goud’ toegevoegd worden om dit gehalte te halen.

Welk gehalte is geschikt voor mij?

Zoals je hierboven al las is 24krt goud te zacht om sieraden mee te maken. Hoe lager de karaat, hoe harder het metaal. 18krt goud is namelijk weer zachter dan 14krt en 8krt is harder dan 14krt. De meeste mensen hebben de voorkeur voor 14krt goud, dit is harder dan bijvoorbeeld sterling zilver, maar 18krt kan ook nog prima. Voor zilver wordt over het algemeen alleen gewerkt met 925.

Hoeveel gram heb je minimaal nodig om om te smelten?

Elke hoeveelheid goud of zilver is te smelten. Als je maar een paar gram hebt zou je ook het goud kunnen combineren met zilver, het zilver kan ik dan zwarten en dit geeft een chique uitstraling. Voor bijvoorbeeld een ring heb je wel minimaal 5 tot 10 gram goud nodig, als je niet genoeg hebt kunnen we altijd nog wat goud bijbestellen.

Kan alles omgesmolten worden?

Alles kan omgesmolten worden maar er zit wel een ‘maar’ aan de verwerking ervan. Bijvoorbeeld kettingen. Als je een ketting hebt met veel schakels die dicht gesoldeerd zijn, dan zit er in elke schakel soldeer en dat soldeer wordt mee gesmolten. Soldeer heeft een lagere smelttemperatuur, dus je kan je voorstellen dat dit lastiger is om te bewerken/solderen. Meestal wordt dit metaal dan gebruikt om bijvoorbeeld een bedel/vormpje van te gieten.

Ben je overtuigd van de voordelen van het om laten smelten van je oude sieraden? Zullen we samen aan de slag gaan? Alle onderstaande handgesmede zilveren sieraden zijn ook beschikbaar in goud.

Wat kost het omsmelten?

Voordat je aan de slag kunt met het omsmelten van goud of zilver, is het eerst nodig om het gehalte te bepalen. Hiervoor moet het goud getest worden. Als het gehalte bekend is, kunnen eventuele edelstenen uit het goud worden gehaald. Vervolgens wordt het schoongemaakt, uitgegloeid en in het zuur gedaan. Dit zijn alle stappen die noodzakelijk zijn om het goud of zilver te kunnen omsmelten.

Nadat alle voorbereidingen zijn gedaan, kan het metaal worden gesmolten en gegoten in bijvoorbeeld een staafje of een blokje, daarna kan het verder verwerkt worden naar draad of plaat. Het omsmelten van goud is een specialistische taak en kost bij Daan 150,-. Daarna komen de kosten voor het ontwerpen en het maken van het sieraad er nog bij. Ikzelf smelt uitsluitend goud om als ik er iets van kan maken uit mijn eigen collectie. Ik maak geen goudbaren/blokjes/sterrenbeelden etc. Neem contact op voor de mogelijkheden.


Bekijk handgesmede ontwerpen

5 comments

  1. Super interessant om te zien wat je allemaal kunt met oude sieraden. Vooral het omsmelten is een fascinerend proces.

  2. Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.

  3. Theresia Bastiaansen

    Kan je een kleine indicatie geven van een ring maken van oude gouden ringen kost?
    En een wat versleten ring wat verstevigen met goud van een andere ring ongeveer (!) kost?

    1. Hallo Theresia,

      Ja hoor, je moet voor het smelten van goud of zilver rekening houden met de verwerking (schoonmaken, uitgloeien, smelten, walsen) € 150,- en daarna de tijd voor het maken van de ring. Meestal ligt dit tussen de 250 en 450 euro, maar dat is helemaal afhankelijk van het ontwerp en gebruikte edelstenen of soms moet er nog goud bijgekocht worden. Voor het verstevigen van een ring is het handiger om het goud in te leveren en er nieuw voor terug te kopen want dan heb je geen verwerkingskosten, maar ook dat is afhankelijk van de ring.

      Groetjes Danielle

  4. Carolien van der Ven

    Hoi Danielle,
    Ik kom net op jouw site terecht en die spreekt me aan. Vanmorgen kreeg ik van mijn moeder haar vroegere trouwring mee, die ze zelf al een keer heeft laten aanpassen. Het is maar een heel dunne ring, met weinig goud, en ik heb er op deze manier niet zoveel mee. Maar omdat hij van mijn moeder is geweest zou ik het toch leuk vinden om er iets anders, simpels van te laten maken. Ze leeft nu nog (nog net, denken wij…) en ze zou heel graag willen weten wat ik ermee ga doen.
    Naaldwijk is onlogisch ver als je in Den Haag woont, maar ik heb de rit ervoor over omdat ik denk dat jij wel wat voor mij kunt doen.
    Ik hoor graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10% KORTING op je eerste aankoop! 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg direct 10% korting op je eerste bestelling! 🌟