Danielle Looije Sieradenontwerper en kunstenaar

Daniëlle is een kunstenaar gespecialiseerd in veelzijdigheid, ze neemt je graag mee in haar wereld. Bekijk de handgemaakte sieraden.

Daniëlle is een kunstenaar gespecialiseerd in veelzijdigheid, ze neemt je graag mee in haar wereld.

Oude sieraden omsmelten

Heb jij nog oude gouden of zilveren sieraden van familie, bijvoorbeeld van je moeder of opa die je wil laten omsmelten, omdat ze niet helemaal jouw smaak zijn en je ze graag wil behouden omdat ze emotionele waarde voor je hebben? Je kunt deze sieraden weer nieuw leven in laten blazen door ze om te laten smelten en er weer iets nieuws van te laten maken.

3 redenen om je oude sieraden om te laten smelten:

 1. Om de herinnering aan een dierbare te behouden
 2. Om een oud sieraad wat je nu niet meer draagt nieuw leven in te blazen, zodat je er nog jarenlang plezier van hebt.
 3. Omdat de sloopprijs van goud, veel lager is dan de waarde van het goud.

Recycle je oude sieraden

Goud en zilver kan omgesmolten en bewerkt worden zodat er weer iets nieuws gecreëerd kan worden. De sloopprijs die je voor gouden sieraden krijgt ligt velen malen lager als de verkoopprijs van nieuwe sieraden. Daarom is het interessant om te onderzoeken of je je sieraden kan recyclen, zo betaal je niet voor het materiaal maar alleen voor de arbeid. 

Zilveren sieraden kun je ook om laten smelten, dit is echter alleen interessant als het voor jou emotionele waarde heeft. De zilverprijs is een stuk lager dan de goudprijs en in verhouding is het dus duurder om zilver te smelten en te verwerken, dan om het in te kopen.

sieraden omsmelten
Oude gouden sieraden omsmelten
sieraden omsmelten

Welk gehalte is mijn sieraad?

Er zijn verschillende soorten goud en zilver in omloop. In Nederland wordt het meeste gewerkt met 14krt goud of 18krt goud of 925 zilver. In Duitsland heb je ook 8krt goud en in Engeland ook 10krt, maar in Nederland mag dit geen goud genoemd worden. In een 8krt gouden sieraad zit namelijk maar 33,3% goud. In 14krt is dat 58,5% en in 18krt is dat 75%. Hoe hoger het karaat gehalte, hoe meer goud er in je sieraad zit. Van puur goud (24krt) worden over het algemeen geen sieraden gemaakt omdat dit metaal te zacht is.

Gehaltes voor goud:

 • 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999)
 • 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916)
 • 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833)
 • 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
 • 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
 • 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375) 
 • 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
 

Gehaltes van zilver:

 • 999 zilver: Dit is voor 99,99% puur zilver, is een zacht materiaal en wordt niet vaak gebruikt.
 • 925 zilver: Dit is voor 92,5% puur zilver ook wel sterling zilver genoemd, het meest gangbaar voor sieraden.
 • 950 zilver: Dit is voor 95% puur zilver, wordt in Nederland niet echt gebruikt.
 • 835 zilver: Dit is voor 83,5% puur zilver. Ook wel tweede gehalte zilver genoemd, werd vroeger veel gebruikt.
Handgesmede aanschuifring met gouden zetkast en gematteerde zilveren ring
Unieke gouden handgesmede ring met organische ontwerp
Bijzondere witgouden asring van overledene

KUN JE VAN 18KRT GOUD OOK 14KRT MAKEN?

Ja, dat kan. Door bij 18krt meer ‘bijzet’ toe te voegen kunnen we er 14krt van maken. Je hebt dan meer gram om mee te werken en 14krt goud is ook gangbaarder om te gebruiken als sieraden. Andersom kun je ook van 14krt naar 18krt, maar er moet dan wel redelijk veel ‘nieuw goud’ toegevoegd worden om dit gehalte te halen.

WELKE gehalte IS GESCHIKT VOOR MIJ?

Zoals je hierboven al las is 24krt goud te zacht om sieraden mee te maken. Hoe lager de karaat, hoe harder het metaal. 18krt goud is namelijk weer zachter dan 14krt en 8krt is harder dan 14krt. De meeste mensen hebben de voorkeur voor 14krt goud, dit is harder dan bijvoorbeeld sterling zilver, maar 18krt kan ook nog prima. Voor zilver wordt over het algemeen alleen gewerkt met 925.

HOEVEEL GRAM HEB JE MINIMAAL NODIG OM TE SMELTEN?

Elke hoeveelheid goud of zilver is te smelten. Als je maar een paar gram hebt zou je ook het goud kunnen combineren met zilver, het zilver kan ik dan zwarten en dit geeft een chique uitstraling. Voor bijvoorbeeld een ring heb je wel minimaal 5 tot 10 gram goud nodig, als je niet genoeg hebt kunnen we altijd nog wat goud bijbestellen.

KAN alles OMGESMOLTEN WORDEN?

Alles kan omgesmolten worden maar er zit wel een ‘maar’ aan de verwerking ervan. Bijvoorbeeld kettingen. Als je een ketting hebt met veel schakels die dicht gesoldeerd zijn, dan zit er in elke schakel soldeer en dat soldeer wordt mee gesmolten. Soldeer heeft een lagere smelttemperatuur, dus je kan je voorstellen dat dit lastiger is om te bewerken/solderen. Meestal wordt dit metaal dan gebruikt om bijvoorbeeld een bedel/vormpje van te gieten.

Ben je overtuigd van de voordelen van het om laten smelten van je oude sieraden? Zullen we samen aan de slag gaan? Alle onderstaane handgesmede zilveren sieraden zijn ook beschikbaar in goud.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier + negen =

Meer lezen?

Sieradentrends najaar winter 2021 2022
Informatie

Sieradentrends najaar/winter 2022/2023

Ieder seizoen brengt iets nieuws met zich mee. Er wordt van alles bedacht, maar je hebt ook trends die na jaren afwezigheid plots weer opduiken. Het najaar 2022 en winter 2023 heeft een mooie combinatie van beide aspecten. Wat is er zoal te vinden op sieradengebied?

Lees verder »
Welke kleur past bij je ogen
Informatie

Welke kleur sieraden past bij mijn ogen?

Niet zelden wordt er slechts bij make-up rekening gehouden met de kleur van de ogen. Maar ook sieraden en kleding kunnen een oogkleur benadrukken of juist flets doen maken. Hoe kom je tot de juiste keuzes als het gaat om oogkleur in combinatie met kleding en sieraden?

Lees verder »