Handgemaakte sieraden ♥ Binnen 48 uur verzonden ♥ Gratis verzending vanaf € 50,-* ♥ Klanttevredenheid 9,8/10 

DutchEnglish
exclusieve handgemaakte sieraden
Danielle looije kunstenaar en edelsmid westland

Daniëlle is een kunstenaar gespecialiseerd in veelzijdigheid, ze neemt je graag mee in haar wereld.

Oude sieraden omsmelten

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Heb jij nog oude gouden sieraden van je moeder of oma, maar zijn ze niet helemaal jouw smaak? Omdat de goudprijs op dit moment heel hoog is lijkt het aantrekkelijk om ze in te ruilen voor geld, maar de sloopprijs voor sieraden is veel minder hoog als de waarde van goud. Dus het is veel leuker om de sieraden om te laten smelten en er iets nieuws wat te laten maken.

Re-cycle je oude ‘gouden’ sieraden

Goud kan omgesmolten en bewerkt worden zodat er weer iets nieuws gecreëerd kan worden. De sloopprijs die je voor gouden sieraden krijgt ligt velen malen lager als de verkoopprijs van nieuwe sieraden. Daarom is het interessant om te onderzoeken of je je sieraden kan recyclen, zo betaal je niet voor het materiaal maar alleen voor de arbeid.

Welk goud gehalte is mijn sieraad?

Er zijn verschillende soorten goud in omloop. In Nederland wordt het meeste gewerkt met 14krt goud of 18krt goud. In Duitsland heb je ook 8krt goud en in Engeland ook 10krt, maar in Nederland mag dit geen goud genoemd worden. In een 8krt gouden sieraad zit namelijk maar 33,3% goud. In 14krt is dat 58,5% en in 18krt is dat 75%. Hoe hoger het karaat gehalte, hoe meer goud er in je sieraad zit. Van puur goud (24krt) worden over het algemeen geen sieraden gemaakt omdat dit metaal te zacht is.

  • 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999)
  • 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916)
  • 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833)
  • 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
  • 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
  • 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375)
  • 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
 

Meestal staat er in je sieraad een karaat aanduiding, bijvoorbeeld 14krt of 585 (58,5% goud = 14krt).

Bijzondere handgesmede 14krt gouden ring met groene steen
Sieraden webshop

KUN JE VAN 14KRT GOUD OOK 18KRT MAKEN?

Ja, dat kan. Als je aan 14krt meer puur goud toevoegt, kun je er 18krt van maken, hetzelfde geldt voor andere karaat gehaltes. Hoe hoger het gehalte van het goud hoe dieper de goudkleur van het sieraad. Ook andersom is het mogelijk. Heb je 18krt goud en wil je er 14krt van maken? Dan voeg ik er gewoon andere metalen bij.

Ook kun je nog een beetje met de kleuren spelen. Voor roségoud kunnen we namelijk zilver en koper toevoegen om de rode gloed te verkrijgen.

WELKE KARAAT IS GESCHIKT VOOR MIJ?

Zoals je hierboven al las is 24krt goud te zacht om sieraden mee te maken. Hoe lager de karaat, hoe harder het metaal. 18krt goud is namelijk weer zachter dan 14krt en 8krt is harder dan 14krt. De meeste mensen hebben de voorkeur voor 14krt goud, dit is harder dan bijvoorbeeld sterling zilver.

HOEVEEL GRAM HEB JE MINIMAAL NODIG OM TE SMELTEN?

Elke hoeveelheid goud is te smelten. Als je maar een paar gram hebt zou je ook het goud kunnen combineren met zilver, het zilver kan ik dan zwarten en dit geeft een chique uitstraling. Voor bijvoorbeeld een ring heb je wel minimaal 5 tot 10 gram goud nodig, maar als je niet genoeg hebt kunnen we altijd nog wat goud bijbestellen.

KAN ELK GOUD OMGESMOLTEN WORDEN?

In principe wel, maar er is wel een uitzondering, bijvoorbeeld kettingen. Als je een ketting hebt met veel schakels die dicht gesoldeerd zijn, dan zit er in elke schakel soldeer en is dat lastig te bewerken, dit goud kan overigens wel in een vorm gegoten worden. Dus gooi het sowieso niet weg!

Ben je overtuigd van de voordelen van het om laten smelten van je goud? Zullen we samen aan de slag gaan? Alle onderstaane handgesmede zilveren sieraden zijn ook beschikbaar in goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Grote handgesmede ring met paarse ovale steen

Wat betekent de kleur PARELMOER?

Parelmoer is een veelzijdige kleur. De kleur van de parelmoer zelf is grijswit te noemen, maar doordat parelmoer iriserend is, kun je er alle kleuren van de regenboog in zien. Iriserend betekent dat het licht dusdanig gebroken wordt dat de stof verschillende kleuren weerkaatst.

Lees verder »

Tijdens feestdagen kan het soms tot 5 werkdagen duren voor je pakketje wordt bezorgd, bestel dus op tijd!

Previous
Next

10% korting ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op je eerste bestelling. De cadeaucode krijg je in je mailbox! 

* Kunst, tafels en de UniQ✤ collectie uitgesloten

Handgemaakte sieraden

Een andere kleur of maat laten maken?

Elke schildering is uniek en is geen tweede keer te maken. Wel kan ik kijken of er een ander kunstwerkje beschikbaar is die bij je wensen past. Vul onderstaand formulier in en ik stuur je een mail met de mogelijkheden.

Oude gouden sieraden omsmelten

Lieve ____,

Ik zag dit gave artikel voorbijkomen en vroeg me af of je nog inspiratie zoekt voor ____.

Liefs ____.

Maathulp ring

Veel ringen zijn verstelbaar, maar niet onbeperkt. Daarom is het handig om te weten wat ongeveer je ringmaat is. Vind je het lastig om de juiste maat te bepalen? Je kunt in de webshop een ringmaat opmeter bestellen of met onderstaande maattabel en tips aan de slag. 

* De omvang van je vingers wordt o.a. beïnvloed door temperatuur en omstandigheden (zwangerschap, hormonen, ziekte). Meet  je vinger op een zo neutraal mogelijk moment.

Tip 1: Meet de diameter van jouw favoriete ring
De makkelijkste manier om een ringmaat te bepalen is aan de hand van een ring die je goed past en prettig zit. Je kunt de binnendiameter van deze ring eenvoudig opmeten met een liniaal.

Tip 2: Meet de omtrek van je vinger
Pak een meet lint of touwtje en wikkel deze om je vinger. Noteer vervolgens het aantal millimeters en kijk in de maattabel welke ringmaat hier het dichtstbij in de buurt komt.  

Ringmaat meten

Maathulp armband

Ben je verliefd geworden op een mooie armband en wil je zeker weten dat hij past? Bij alle armbanden vermeldt ik de exacte maat, daarnaast zijn veel armbanden ook verstelbaar, waardoor ze geschikt zijn voor elke pols. 

Zo kun je controleren of de armband past

Tip 1: Meet de lengte van je favoriete armband
Heb je al een armband die lekker zit? Leg er dan een liniaal of meetlint langs en meet het aantal centimeters. 

Tip 2: Meet de omtrek van je pols
De omtrek van je pols meet je met een meetlint. Doe een meetlint om je pols op de manier hoe je een armband lekker vind zitten. Dus niet te strak.

Maathulp ketting

Ben je opzoek naar een ketting, maar vind je het lastig om de juiste lengte te bepalen?  Bij al onze kettingen vermelden we de exacte afmeting en daarnaast zijn veel van onze kettingen in maat verstelbaar door middel van een verlengketting. 

Met onderstaande maattabel help ik je op weg bij het vinden van de perfecte ketting lengte.

Lengte bijzondere sieraden