Wat is het verschil tussen een diamant en een lab-diamant?

Natuurlijke diamanten en lab-gegroeide (of lab-created of synthetische) diamanten lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog zal ik uitleggen wat het verschil is tussen een lab-grown diamant en een natuurlijke diamant, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van een diamant.

Wat is een natuurlijke diamant?

Natuurlijke diamanten worden gevormd diep onder de aarde, onder hoge temperaturen en druk. Het kan miljoenen jaren duren voordat de diamant zich heeft gevormd. Natuurlijke diamanten worden ontgonnen uit de aarde en worden vervolgens geslepen en gepolijst om te worden gebruikt in sieraden.

Wat is een lab-grown diamant?

Lab-grown diamanten, ook wel bekend als synthetische diamanten, worden gemaakt in een laboratorium en hebben dezelfde chemische en fysieke eigenschappen als natuurlijke diamanten. Ze worden geproduceerd door het simuleren van de natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor diamantvorming, maar dan in een gecontroleerde omgeving. Dit proces wordt uitgevoerd door diamantproducenten en kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de diamant.

losse diamant
diamant-in-een-ring
diamant-vastgehouden-door-pincet

Verschillen tussen natuurlijke diamanten en lab-grown diamanten

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen natuurlijke diamanten en lab-grown diamanten:

  1. Kosten: Lab-grown diamanten zijn over het algemeen goedkoper dan natuurlijke diamanten. Dit komt doordat het produceren van een lab-grown diamant minder arbeidsintensief is dan het mijnen van een natuurlijke diamant.

  2. Kwaliteit: Lab-grown diamanten kunnen in een gecontroleerde omgeving worden geproduceerd, waardoor ze minder onzuiverheden hebben dan natuurlijke diamanten. Dit kan leiden tot diamanten van hogere kwaliteit.

  3. Certificering: Er zijn verschillende certificeringsinstanties die de kwaliteit van diamanten beoordelen. Het kan echter moeilijker zijn om de kwaliteit van een lab-grown diamant te beoordelen, omdat deze vaak niet wordt beoordeeld door dezelfde instanties als natuurlijke diamanten.

  4. Ethiek: Een van de grootste verschillen tussen natuurlijke en lab-grown diamanten is ethisch van aard. Natuurlijke diamanten worden vaak ontgonnen in landen waar de mijnbouwindustrie gepaard gaat met uitbuiting en mensenrechtenschendingen. Lab-grown diamanten zijn daarentegen ethisch geproduceerd en hebben geen betrokkenheid bij deze kwesties.

  5. Zeldzaamheid: Natuurlijke diamanten zijn zeldzamer dan lab-grown diamanten. Dit kan ervoor zorgen dat natuurlijke diamanten waardevoller zijn dan lab-grown diamanten.

Welke diamant is geschikt voor mij?

Het verschil tussen een lab-grown diamant en een natuurlijke diamant is dus dat de ene in een laboratorium wordt gemaakt en de andere uit de aarde wordt ontgonnen. Lab-grown diamanten zijn vaak goedkoper en kunnen van hogere kwaliteit zijn, maar de ethische kwesties rondom de mijnbouw van natuurlijke diamanten kunnen voor sommige mensen doorslaggevend zijn om te kiezen voor een lab-grown diamant. Aan de andere kant zijn natuurlijke diamanten zeldzamer en hebben ze vaak een hogere waarde vanwege hun uniciteit en geschiedenis.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een natuurlijke diamant en een lab-grown diamant af van persoonlijke voorkeuren en waarden. Het is belangrijk om de verschillen tussen beide opties te begrijpen en de voor- en nadelen af te wegen voordat je een beslissing maakt. Welke diamant je ook kiest, zorg ervoor dat deze afkomstig is van een betrouwbare bron en gecertificeerd is om de kwaliteit te waarborgen.

De keuze van Daan

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje een haat-liefde verhouding heb met deze soorten diamanten. Mijn rationele brein zegt mij, het is hetzelfde, het groeit alleen op een andere manier. Ik vergelijk het dan met ijs op de Noordpool en ijs uit de vriezer, maar mijn gevoel is toch wel gevoelig voor ‘echte’ diamanten. In mijn werk gebruik ik beide.

Natuurlijke diamanten worden gevormd onder hoge temperaturen en druk diep onder de aarde en worden ontgonnen uit de aarde. Lab-grown diamanten worden in een gecontroleerde omgeving gemaakt door het simuleren van de natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor diamantvorming.

Lab-grown diamanten zijn minder arbeidsintensief te produceren dan natuurlijke diamanten.

De keuze tussen een natuurlijke diamant en een lab-grown diamant hangt af van persoonlijke voorkeuren en waarden, zoals ethische overwegingen en waarde voor uniciteit en geschiedenis. Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen en de voor- en nadelen af te wegen voordat een beslissing wordt genomen.

Danielle Looije

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit interessant? Help mij door dit te delen via sociale media

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen?

Uitslag van mijn ring
Heb je wel eens na het dragen van je favoriete zilveren ring last van een onverklaarbare uitslag of irritatie? Je bent niet de enige! Ik krijg regelmatig van klanten te horen dat ze na verloop van tijd ineens last krijgen van hun ring, ook al hebben ze deze al maanden of zelfs jaren probleemloos gedragen.
Cadeau voor gepensioneerde
Iedereen kent het wel, een pensioengerechtigde krijgt, zeker als hij of zij langer in dienst is geweest, een ‘passend’ afscheidscadeau. De baas komt met een gegraveerd horloge of meer van die unieke cadeaus … maar niet heus.
Handgesmede trouwringen met witgoud en geelgoud
Erik en Miranda Prins hadden al bijzondere trouwringen laten maken, maar wilden er een speciale verandering in aanbrengen. Daarom klopten ze bij mij aan. Samen kwamen we tot een prachtig resultaat! Lees hier het bijzondere verhaal van de ringen van Erik en Miranda!