Wat is het verschil tussen een edelsmid, zilversmid en een goudsmid?

Een goudsmid werkt uitsluitend met goud, een zilversmid werkt uitsluitend met zilver en een edelsmid werkt met beide, toch?

Wat is een edelsmid?

Edelsmid is een term die ik vaak gebruik als mensen mij vragen wat ik ben. Omdat er nogal eens wat verwarring is tussen de verschillende termen zilversmid en goudsmid. Een edelsmid werkt met edele metalen, zoals goud, zilver, platina en palladium. Maar deze maakt niet alleen sieraden, maar ook andere decoratieve objecten zoals kandelaars, beeldjes en vazen (dat doe ik dus niet). De technieken om ontwerpen te creëren zijn solderen, smeden en gieten. Het vereist veel vaardigheid en precisie omdat edele metalen erg kostbaar zijn en elk stuk perfect moet zijn.

Wat is een goudsmid?

Ik ben eigenlijk een goudsmid, maar mensen denken bij deze term dat je uitsluitend met goud werkt en dat klopt niet. Als goudsmid werk ik met goud, maar ook met andere edele metalen zoals zilver. Een goudsmid maakt vooral kleine objecten, meestal sieraden. Het werk vereist veel vaardigheid en precisie, maar het gebruik van goud en/of zilver als materiaal maakt het nog uitdagender. Goud en zilver zijn namelijk een erg zacht metaal en vereist een zorgvuldige behandeling om te voorkomen dat het beschadigt.

Wat is een zilversmid?

Een zilversmid kan ik mezelf eigenlijk ook niet noemen, hoewel ik op dit moment meer met zilver dan met goud werk. Een zilversmid werkt wel vooral met zilver en andere metalen zoals koper of alpaca. Een zilversmid maakt meestal geen kleine objecten (sieraden) maar grotere decoratieve objecten. Vandaar ook de keuze voor zilver/koper of messing of alpaca. Zilversmeden maken bijvoorbeeld ook zilveren bestek, dienbladen, kandelaars en andere huishoudelijke artikelen. Het werk vereist veel vaardigheid en precisie omdat zilver een erg kostbaar en delicaat metaal is. Doordat een zilversmid met grotere objecten werkt hebben deze vaak ook andere gereedschappen dan goudsmeden.

Liefde voor het vak

Hoewel er dus verschillen zijn tussen edelsmeden, goudsmeden en zilversmeden, hebben we allemaal één ding gemeen: onze liefde voor het vak. We zijn allemaal gepassioneerd over het creëren van prachtige, duurzame objecten die generaties lang meegaan. Of het nu gaat om het werken met goud, zilver of andere edele metalen, het is een kunstvorm die alleen kan worden uitgevoerd door getalenteerde vakmensen.

Conclusie

Het verschil tussen een edelsmid, goudsmid en zilversmid ligt voornamelijk in de grootte van de objecten die we maken en de specialisatie die we hebben ontwikkeld in ons ambacht. Maar wat ons verbindt, is onze passie voor het creëren van prachtige, duurzame objecten die de tand des tijds doorstaan. 

Een goudsmid werkt alleen met goud, een zilversmid werkt vooral met zilver en een edelsmid werkt met beide edele metalen.

Een edelsmid werkt met edele metalen zoals goud, zilver, platina en palladium en maakt niet alleen sieraden, maar ook andere decoratieve objecten.

Een goudsmid maakt vooral kleine objecten, meestal sieraden, en werkt met goud en andere edele metalen zoals zilver.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.
Unieke handgesmede verstelbare ring met hart steen
Het is bijna Moederdag, een dag waarop we onze moeders laten zien hoeveel we van ze houden. Maar wist je dat Moederdag niet alleen voor moeders is?

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper