Wat is sterling zilver, hoe herken je zilver?

Wat is sterling zilver? Eén van de meest gestelde vragen…

Steeds vaker krijgt Daan de vraag: Wat is sterling zilver?


Grote opvallende groene hanger sterling zilver handgemaaktSterling zilver, ook wel 925 zilver, of eerste gehalte zilver genoemd is een legering (mengsel van metaaloxiden) met zeer hoog zilvergehalte, namelijk 92,5%. Het wordt door edelsmeden veel gebruikt voor de vervaardiging van handgemaakte zilveren sieraden. In Nederland is Sterling Zilver het meest gebruikt voor sieraden. Wist je dat zilver in zijn zuiverste vorm (fijnzilver) erg zacht is? Fijnzilver is helemaal niet zo geschikt voor sieraden die veel gedragen worden. Daarom wordt dus die legering gemaakt.

Zilveren armbanden, halskettingen en oorringen worden al eeuwen gedragen. In de 18e eeuw waren zilveren schoengespen al in de mode.

Wat zit er dan in sterling zilver?

Aan Sterling zilver is meestal 7,5% koper toegevoegd, waardoor het harder wordt. Puur zilver bestaat ook, deze heeft de aanduiding 999. Deze is voor 99,9% gemaakt van zilver, dit zilver is een zachter metaal dan sterling zilver. Overigens minder gebruikt is 835 zilver ook wel tweede gehalte zilver genoemd. In deze legering zit 83,5% zilver.

Hoe weet je of iets van echt zilver is?

Wil je weten of die ene ring, ketting of armband echt van massief zilver is? Neem dan een magneet en zet hem op het sieraad. Blijft je sieraad er aan plakken, dan is het in ieder geval GEEN massief zilver. Ook staat erin je sieraad vaak een keurmerk voor de zuiverheidsaanduiding.  800, 835, 900 of 925 zijn echt zilver. Lagere aanduidingen, zoals 80, 90, 100, 119, 150 betekenen dat het om een verzilverd object gaat. Als je op een voorwerp ziet staan: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat ook zeggen dat het verzilverd is, en dus geen massief zilveren voorwerp. 

Vond je dit interessant? Help mij door dit te delen via sociale media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Danielle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Ontvang de beste blogs in jouw inbox!

Ben je benieuwd naar de geheimen achter de meest trendy sieraden en wil je nieuwe en inspirerende manieren ontdekken om ze te dragen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste tips en tricks voor het dragen van sieraden. Mijn nieuwsbrief biedt alles wat je nodig hebt om je look naar het volgende niveau te tillen. Meld je vandaag nog aan en mis niets.

Meer lezen?

Unieke zilveren alliance ringen
Mohs-hardheid is een schaal die wordt gebruikt om de relatieve hardheid van mineralen te meten. De schaal loopt van 1 tot 10, waarbij 1 de zachtste mineralen zijn en 10 de hardste mineralen. De schaal is vernoemd naar Friedrich Mohs, een Duitse mineraloog die deze schaal in 1812 bedacht.
diamant-vastgehouden-door-pincet
Natuurlijke diamanten en lab-gegroeide (of lab-created of synthetische) diamanten lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog zal ik uitleggen wat het verschil is tussen een lab-grown diamant en een natuurlijke diamant, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van een diamant.
Danielle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.