Wat is sterling zilver, hoe herken je zilver?

Wat is sterling zilver? Eén van de meest gestelde vragen…

Steeds vaker krijgt Daan de vraag: Wat is sterling zilver?

Sterling zilver, ook wel 925 zilver, of eerste gehalte zilver genoemd is een legering (meestal een mengsel van fijn zilver en koper) met zeer hoog zilvergehalte, namelijk 92,5%. Het wordt door edelsmeden veel gebruikt voor de vervaardiging van handgemaakte zilveren sieraden. In Nederland is Sterling Zilver het meest gebruikt voor sieraden. Wist je dat zilver in zijn zuiverste vorm (fijnzilver) erg zacht is? Fijnzilver is helemaal niet zo geschikt voor sieraden die veel gedragen worden. Daarom wordt dus die legering gemaakt.

Zilveren armbanden, halskettingen en oorbellen worden al eeuwen gedragen. In de 18e eeuw waren zilveren schoengespen al in de mode.

Wat zit er dan in sterling zilver?

Aan Sterling zilver is meestal 7,5% koper toegevoegd, waardoor het harder wordt. Puur zilver bestaat ook, deze heeft de aanduiding 999. Deze is voor 99,9% gemaakt van zilver, dit zilver is een zachter metaal dan sterling zilver. Overigens minder gebruikt is 835 zilver ook wel tweede gehalte zilver genoemd. In deze legering zit 83,5% zilver. Dit wordt veel gebruikt voor bestek. Er is een speciale techniek die heet ‘reticuleren‘ hiervoor is 83,5% zilver ook uitermate geschikt.

Hoe weet je of iets van echt zilver is?

Wil je weten of die ene ring, ketting of armband echt van massief zilver is? Neem dan een magneet en zet hem op het sieraad. Blijft je sieraad er aan plakken, dan is het in ieder geval GEEN massief/sterling zilver. Ook staat erin je sieraad vaak een keurmerk voor de zuiverheidsaanduiding.  800, 835, 900 of 925 zijn echt zilver. Lagere aanduidingen, zoals 80, 90, 100, 119, 150 betekenen dat het om een verzilverd object gaat. Als je op een voorwerp ziet staan: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat ook zeggen dat het verzilverd is, en dus geen massief zilveren voorwerp. 

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Ontvang de nieuwsbrief

Meer lezen?

Tassenhanger
Een van mijn creaties die veel vrouwen in hun dagelijkse leven zouden moeten overwegen, is de tassenhaak. Deze kleine, maar handige gadget kan een groot verschil maken in het comfort en de veiligheid van elke vrouw.
Wat betekent de kleur zeegroen?
Zeegroen is een kleur die geassocieerd wordt met de zee en de natuur. Het is een kleur die rust en balans uitstraalt en staat voor sereniteit. Van oudsher werd zeegroen al gebruikt als decoratiekleur in keramiek en glaswerk.
Bijzondere grote zilveren hanger met groene stenen
Mensen dragen al sieraden sinds de oudheid, en tot op de dag van vandaag blijft het een populair modeaccessoire. Maar waarom dragen we eigenlijk al zo lang sieraden? In deze blog zal ik een aantal redenen bespreken waarom sieraden zo'n belangrijk onderdeel van onze cultuur zijn geworden.

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper