Welke kleuren geven je energie?

Er zijn wat algemene regels over kleuren die je energie kunnen geven, kleuren die staan voor inspiratie, passie en vreugde. Denk hierbij aan verschillende roodtinten, oranje en warm geel. Maar eigenlijk is energie krijgen van kleuren heel persoonlijk en is het meer dan de voor de hand liggende kleuren. Om die reden werk ik ook met allerlei kleuren in mijn kunst. Verschillende kleuren kunnen mij op verschillende momenten energie geven en daar laat ik me door inspireren. Voor iedereen is dat weer anders.

Energieke kleuren of juist niet?

Rood is een opvallende en intense kleur. Het roept emotie op en dat kan positief maar ook negatief werken. De aantrekkingskracht van rood is groot, maar veel rood in huis, kan je juist weer onrustig maken. Dan loopt de energie zo weg. Blauw voor veel mensen een lievelingskleur, maar het staat ook voor betrouwbaar en zelfs een beetje saai. Kijk maar eens daar de kostuums van politici. Blauw is niet in het oog springend, want dat kan afleiden van de inhoud en betrouwbaar overkomen als politicus is ook een plus. Behalve dat, is blauw vaak neutraal en niet echt energiek. Bepaalde tinten, zoals koningsblauw, kunnen nog wel als chique ervaren worden. Ditzelfde geldt voor zwart en hoewel dit geen echte kleur is, heeft zwart ook iets mysterieus. Ook hiervoor geldt dat het voor veel mensen geen energieke kleur is. Groen maakt rustig en roze staat voor zacht en lief … maar geven ze je energie?

Wat is jouw energieke kleur?

Kortom, wat voor de een dé kleur bij uitstek is om energie van te krijgen, is dat helemaal niet voor de ander. Het is dus een persoonlijke kwestie en dat kan je toetsen. Natuurlijk geldt als basis dat een kleur je aan moet staan, want als dat al niet het geval is, stopt alles. Om te kijken wat een kleur echt met je doet, heb je twee toets momenten. De zogenaamde ‘hier-en-nu’ en de ‘lange termijn’.

Bij het ‘hier-en-nu’ is het van belang dat er geen afleiding in je buurt is en je open het proces in gaat. Zodra je een kleur ziet duik je als het ware in jezelf om te voelen wat de kleur direct doet. Koppel er desgewenst een woord aan dat je gevoel weergeeft. Dit kan het proces vergemakkelijken. Wat komt er direct in je op. Als je dit op meerdere willekeurige momenten doet, zal je zien dat de uitkomst lang niet altijd hetzelfde is en dat heeft weer met je stemming te maken.

De ‘lange termijn’ is iets lastiger. Op een plek waar je je prettig voelt, kan je je een tijdje omringen met een bepaalde kleur. Stel dat het je woonkamer is, leg er dan een tijdje van een bepaalde kleur wat dingen neer. Kussentjes, plaids etc. Het kan van alles zijn, maar waar het om gaat is dat je ervaart – op langere termijn – wat deze kleur doet met je. De langere termijn is belangrijk, omdat je mogelijk met verschillende stemmingen je woonkamer binnenkomt. Leg het met steekwoorden vast en ervaar iedere keer weer of je je nog steeds zo lekker voelt in je woonkamer. Inspireert het je, krijg je er energie van, loop je volledig leeg of … geef het maar een naam. Een dergelijk proces is goed zo nu en dan eens te doen.

Geef de liefdesmaand februari kleur!

Je kan er niet omheen en eigenlijk is het ook helemaal niet nodig. Halverwege de maand februari zit je immers met hét liefdesmoment en kan je je uiten zoals je je voelt. Daar kan kleur bij helpen, want hoe kan je je lief nog meer plezieren dan hem of haar iets te geven voorzien van zijn of haar lievelingskleur. Mooi ingepakt combineer je liefde met kleur en dat kunnen allerlei kleuren zijn. Verdiep je er eens in!

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper