Opruimen waar je niet meer blij van word

Soms heb je van die momenten dat je even niet weet welk sieraad het beste bij je outfit past. Gewoon omdat je zoveel hebt of omdat je niet meer exact weet wat je hebt. Of je wil graag die mooie zilveren ketting dragen, maar deze is in de knoop komen te zitten met al die andere kettinkjes. Herkenbaar? Ik denk voor menigeen wel en dus heb ik me voor het opruimen onder meer verdiept in de Marie Kondo-methode.

Aan de slag met het opruimen van je sieraden

Opruimen is niet het uitzoeken van spullen en hetgeen je niet of nauwelijks gebruikt in een kist doen die richting de zolder verdwijnt. Nee, gooi het eens over een andere boeg. De filosofie van Marie Kondo is dat spullen (en dus ook sieraden) je mentaal belasten. Als je alleen dat houdt waar je een blij mens van wordt, kan je een duidelijke keuze maken.

Neem eens de tijd en zet je bijouteriedoos op tafel. Een tafel waar je de ruimte hebt. Neem alle sieraden één voor één in je handen. Ontwar je kettingen, leg je setjes bij elkaar, zoek alle achterkantjes van je oorstekers en leg alles voor je op tafel. Maak desgewenst je bijouteriedoos schoon.

Vervolgens ga je van alle sieraden bekijken of je er nog blij van wordt. Geven de sieraden je nog die glimlach zoals het moment dat je ze kocht of kreeg? Oordeel niet naar prijs, want goud heeft weliswaar waarde, maar als je er niet blij van wordt, verkoop het dan. Of je laat het omsmelten tot een sieraad waar je wel weer blij van kunt worden. Maak vervolgens een opdeling in houden, verkopen of omsmelten, weggeven of weggooien als het er echt niet meer uitziet.

Opruimen van sieraden met emotionele waarde

Sieraden kunnen ook een emotionele waarde hebben, maar kijk of die emotionele waarde je gelukkig maakt. Denk bijvoorbeeld aan een overleden familielid of vriend. Komen er fijne momenten bij je op, dan is het prima dat sieraad te behouden. Het maakt niet uit of je het niet veel draagt. Herinnert een sieraad je bijvoorbeeld aan een (pijnlijke) ex c.q. scheiding, waarom zou je het dan bewaren als het minder prettige momenten bij je oproept. Wellicht maak je er een ander wel blij mee.

Overzicht in je sieraden

In praktische zin krijg je weer in beeld wat je allemaal hebt aan sieraden en ga je dat wellicht ook meer dragen. Op deze manier kan je ook beter overzien wat voor sieraden je nog zou willen, in plaats van ‘blind’ kopen. Ook maak je mogelijk een ander weer blij met een sieraad dat niets meer voor jou doet en/of laat je iets omsmelten tot het gewenste sieraad wat je net niet hebt. Kortom, laat een blij-gevoel je leidraad zijn.

Overzicht geeft ook ruimte in je hoofd en dat maakt je weer rustiger als mens, dus mentaal doet een dergelijke actie ook nog iets met je. Voor het geval je ook aan de slag gaat … succes! 

Trouwens, ik heb ook nog wat tips gemaakt om je sieraden op te bergen.

 

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.
Unieke handgesmede verstelbare ring met hart steen
Het is bijna Moederdag, een dag waarop we onze moeders laten zien hoeveel we van ze houden. Maar wist je dat Moederdag niet alleen voor moeders is?

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper