Draag je als man je oorbel links of rechts?

Oorbellen bij mannen zijn allang niet vreemd meer. Sterker nog, er was een tijd dat mannen nog één oorbel links of rechts droegen. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen die aan beide kanten oorbellen dragen. Mannen met oorbellen zijn eigenlijk best wel stoer, tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen met tunnel plugs.

Er schijnt een ware ‘oorbellen-etiquette’ te bestaan voor mannen. Als je hem aan de rechterkant draagt zou dit namelijk betekenen dat je homoseksueel bent en een oorbel links zou wijzen op heteroseksualiteit. Daarbij zou je in amsterdam juist weer homoseksueel zijn als je in beide oren een oorbel draagt. Echter kan het dus per streek of stad verschillen.

Nu ben ik nogal een voorstander van lekker doen wat je zelf fijn en mooi vindt en alle meningen van andere links laten liggen. Dus als je aan de oorbel(len) gaat, kies dan gewoon voor jezelf welke kant(en) je je oorbellen wil dragen en trek je niet te veel aan van andere mensen.

Inspiratie voor oorbellen voor mannen

Bekijk oorbellen voor mannen

Hoe draag je oorbellen als man?

Met oorbellen is het belangrijk dat ze bij jouw look passen en natuurlijk dat je je er comfortabel bij voelt. Een mooie oorbel is als het puntje op de i. Het maakt jouw outfit helemaal af.

Match je oorbellen met de gelegenheid

 • Je oorbellen moeten de outfit aanvullen.
 • Casual kleding? Match kleurrijke en funky oorbellen om je outfit af te maken. 
 • Zakelijke outfit? Draag dan subtiele ontwerpen zoals kleine studs in subtiele kleuren.

Kijk naar de verhouding

 • Oorbellen voor mannen zijn meestal klein en subtiel, maar moeten in ieder geval in verhouding staan tot je lichaam.
 • Té grote of zware oorbellen lijken uit balans – fysiek en qua stijl. 

Handgemaakte kleurrijke oorbellen door Daan

Ontdek de unieke wereld van handgemaakte oorbellen, gecreëerd door de getalenteerde kunstenaar Danielle Looije. Elk paar oorbellen wordt met liefde en vakmanschap met de hand vervaardigd, waarbij elk detail zorgvuldig wordt overwogen. De stenen worden met de hand beschilderd, waardoor elk paar een eigen verhaal en karakter krijgt.

Bekijk alle sieraden van Daan.

Last van allergieën?

Heb je last van allergieen en vind je het daarom lastig om oorbellen uit te kiezen? In dit artikel over nikkelvrije oorbellen vind je alle informatie die je nodig hebt.

FAQ

Wat betekent een oorbel links bij een man?

Er schijnt een ware ‘oorbellen-etiquette’ te bestaan voor mannen. Als je hem aan de rechterkant draagt zou dit namelijk betekenen dat je heteroseksueel bent.

Wat betekent een oorbel rechts bij een man?

Er schijnt een ware ‘oorbellen-etiquette’ te bestaan voor mannen. Als je hem aan de rechterkant draagt zou dit namelijk betekenen dat je homoseksueel bent.

Kan een man oorbellen dragen?

Oorbellen bij mannen zijn allang niet vreemd meer. Sterker nog, er was een tijd dat mannen nog één oorbel links of rechts droegen. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen die aan beide kanten oorbellen dragen. Mannen met oorbellen zijn eigenlijk best wel stoer, tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen met tunnel plugs.

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

33 comments

 1. Sinds een aantal jaren heb ik twee grote oorringen in, in elk oor eentje. Net als de meeste vrouwen die deze oorbellen dragen. 
  In het begin vond ik het wel vreemd om deze oorbellen in te doen. Mannen hebben wel vaak oorringen in, maar geen grote oorringen.
  Daarnaast had ik speciaal gaatjes in mijn oren laten schieten om ze in te kunnen doen. Dus had ik geen enkele ervaring met oorbellen. Of mijn omgeving met mij met oorbellen in.
  Ik wilde echter wel al heel lang oorbellen in doen. Toen ik jong was, waren dat kleine oorringen, de oorbellen die je vaker bij mannen ziet. Later wilde ik grote oorringen dragen, met een doorsnede van 7 of 8 cm, die je alleen bij vrouwen zit. Maar ik durfde niet.
  Toen leerde ik via mijn werk mijn vriendin kennen. Omdat zij grote oorringen in had, viel zij mij meteen op. Dus wilde ik haar na afloop van de bijeenkomst nog even spreken.
  Tijdens ons gesprek gaf ik aan dat ik haar erg leuk vond en haar graag beter wilde leren. kennen. Zij gaf aan dat ze mij een beetje saai vond, te gewoontjes. Hierop zei ik dat ik graag grote oorringen in zou willen doen, zoals haar. Zij begon hierop te lachen, kneep zachtjes in mijn oorlellen en zei, als jij hier gaatjes in laat schieten, ga ik met jou uit eten. Die grote oorringen komen later wel
  Ik antwoordde dat ik, als zij met mij mee zou gaan, ze dat weekend zou laten schieten. En zo gebeurde het. Daarna zochten wij, een paar grote zilverkleurige oorringen van 8 cm uit. Zodoende kon ik, zodra mijn zweerknopjes uit mochten, direct grote oorringen in doen. 
  Sindsdien draag ik deze oorbellen. De schaamte dat ik vrouwelijke oorbellen draag ben ik intussen voorbij. Ik ben er zelfs trots op dat ik deze oorbellen draag en durf te dragen. Ik denk namelijk dat best veel mannen grote oorbellen zouden willen dragen, maar worden afgeschrikt door de reacties die ze hier op zullen krijgen.

  1. Art by Daan

   Ha Egbert,

   Wat goed van je! Ik wil je echt super bedanken dat je dit wilt delen. Ik ben een groot voorstander van gewoon doen wat je zelf leuk vind!

   1. Dank je wel voor jouw reactie.

    Ja, echt gemakkelijk was het niet. Zeker niet omdat ik, voordat ik grote oorringen in deed, behalve zweerknopjes nooit oorbellen in heb gehad. Dan verwacht niemand dit en lijkt iedereen er een mening over te hebben.

    Gelukkig heb ik een goede supporter. Anders had ik het nooit gedaan. Daarnaast reageerde enkele mensen van wie ik het niet verwachtte positief. Maar het tegenovergestelde was helaas veel vaker waar.

 2. Zelf ben ik mijn grenzen ook wat gaan verleggen. In mijn geval associeerde mijn klasgenoten mijn eerste oorbel met mijn geaardheid, heel flauw. Bij een bouwvakker staat het zogenaamd stoer??!! Na mijn examen liet ik al snel een tweede gaatje schieten. Derde maakte het vorig jaar compleet. A-symmetrie vind ik heel gaaf. Hangertje is mijn favoriet, zie je ook steeds meer bij jongens en mannen op tv en op straat. Met uitgaan heb ik sinds kort grote hangers in die op en neer bungelen. En of dat nu meidenoorbellen zijn of niet, ik voel me er lekker bij

 3. Wow! wat een prachtig verhaal van Egbert!

 4. Ik zou ook graag oorbellen gaan dragen. Maar niet 1 man in mijn vrienden of familiekring draagt oorbellen dus vind het best lastig.

  1. Art by Daan

   Misschien eerst eens proberen in 1 oor?

 5. Ja is misschien wel een goed idee! ik wil het heel graag! ik vind het best wel spannend, maar ga het zeker doen!
  Het liefst ga ik vandaag nog naar de juwelier

  1. Art by Daan

   Go for it!

   1. Na vele jaren van twijfel ( ik ben nu 61jaar)heb ik eindelijk een oorknopje durven plaatsen. Na één dag heb ik al besloten om die tweede ook te laten zetten. Wat andere er van vinden heb ik losgelaten. Het is mijn lijf.

  2. Ik zou direct in beide oren een gaatje laten schieten. Een oorbel komt tegenwoordig bijna niet meer voor. Of je moet een of andere bouwvakker zijn. En als je daarna in je andere oor ook een gaatje laat schieten, krijg je weer opnieuw reacties.

   1. Twee oorbellen zijn namelijk het nieuwe normaal voor mannen met oorbellen. Kijk maar naar alle bekende mannen met oorbellen, niemand heeft maar een oorbel inl.

    1. Ik vind beide oren ook veel mooier! gewoon eerst een klein knopje en dan kan ik later grotere oorbellen gaan dragen. Draag jij nog elke dag die grote ringen? of Wissel je weleens met andere oorbellen?

 6. Ik heb nog vaak grote oorringen in. Zeker nu ik bijna alleen maar thuis werk. Dan kan niemand zich er aan storen. Want iedereen heeft er wel een mening over. Dat is niet altijd even prettig. Dus doe ik ze ook uit als ik even naar de supermarkt of zo ga.

 7. Super dat je ze nog veel draagt! Mij lijkt het leuk om regelmatig te wisselen met verschillende soorten oorbellen. Ik ga morgen gaatjes laten schieten! Sowieso in beide oren!

  1. Goed dat je in beide oren gaatjes laat schieten. Ik vond het ook niet gemakkelijk om te doen. Maar het is zeker een van mijn beste beslissingen ooit. Hoe raar dat voor zoiets kleins ook kan zijn. Want ik wilde dat zo graag.

   Ik draag oorbellen zoals de meeste vrouwen dat doen. Ik heb meerdere oorbellen waar ik uit kan kiezen en als ik ga slapen gaan ze uit. Zo heb ik gisteren de hele dag grote oorringen in gehad en vandaag grote oorknopjes van 14 mm doorsnede. Maar ik heb ook kleinere oorknopjes en kleinere oorringen. Want altijd grote oorbellen dragen gaat op den duur vervelen.

   Ik heb trouwens alleen oorringen en oorknopjes. Dus geen oorhangers of zo.

 8. I dit it! Ik heb oorbellen! Aan beide kanten een zilveren knopje met een klein diamantje. Staat echt supermooi! Ben blij dat ik het gedaan heb. Heb ook gelijk een paar ringetjes gekocht die ik over 6 weken in kan doen. Zilveren van 20 mm. De mevrouw die bij mij de gaatjes geschoten heeft zei dat steeds meer mannen grotere oorbellen gaan dragen. Ook komen steeds meer mannen voor een 2e of 3e gaatje. Dat lijkt me ook nog een keer leuk om te doen. Maar eerst hier maar eens van genieten!

 9. Egbert, Derek,

  Leuk dat jullie oorbellen hebben.
  Heb zelf al jaren gaatjes in beide, en sinds een tweetal jaar ook een tweede paar. Dat laatste is er gekomen daar enkele vrouwelijke collega’s me geteast hebben daar ik hun mooi vond met meerdere.
  Draag stekers zowel als ringen als hangertjes in mijn eerste gaatjes en stekers in mijn tweede. Vind het super om te hebben.

 10. Heel goed dat je het hebt gedaan. En in beide oren, zoals het hoort! Er zal wel een hele last van jouw schouders zijn afgevallen. Tenminste zo voelde het bij mij. Daarnaast vond ik het een rare gewaarwording als ik mijzelf in de spiegel zag met oorbellen in.

  Ook leuk dat jij meteen een paar oorringen hebt gekocht. Het zijn inderdaad best grote oorringen om mee te beginnen, maar zeker niet te groot. Oorringen tot pak ‘m beet 30 mm groot moet gewoon kunnen voor een man, denk ik. Daarnaast vind ik het een stuk beter dan kleine oorringen. Dan lijkt het net alsof je oorbellen in hebt, maar dat eigenlijk liever niet had.

 11. Klopt! het is best wennen als je in de spiegel kijkt. Maar ze staan zo leuk! Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb.
  Ook de reacties zijn eigenlijk allemaal positief. Niemand had het van mij verwacht maar de meeste zeggen dat ik groot gelijk heb dat ik het gedaan heb. Het mooiste vond ik de reactie van mijn zus. Die zei dat als de schietknopjes eruit mogen een paar mooie stoere oorringen erin moest doen! dus die ringen van 20 mm kunnen zeker!

  1. Fijn om te lezen dat jij veel positieve reacties hebt ontvangen. Zeker als je directe familie het leuk vind, zoals jouw zus. Dat terwijl oorbellen bij mannen op veel vrouwen verwijfd overkomen, wat een negatieve betekenis heeft. Maar als je tegen een vrouw zegt dat zij haar mannetje staat, wordt dat weer als een compliment ervaren.

   Mijn familie vond het verschrikkelijk dat ik oorbellen ging dragen. Daarom heb ik er ook zo lang mee gewacht. Maar ik wist ook dat het op een gegeven moment moest gebeuren.

   Op mijn werk reageerden vooral de mannen vrij positief. Zij begonnen tegen mij verhalen te vertellen over mannen die zij kenden en oorbellen in hadden. Of ze in hadden gehad. Dat versterkte mijn gevoel dat ik iets bijzonder had gedaan, zodat ik nog trotser werd op mijn oorbellen.

 12. Niman, leuk dat jij al meerdere gaatjes hebt. Ik zou dat ook nog wel een keer willen. Je ziet dat tegenwoordig heel veel bij vrouwen zo’n earparty. De meeste collega’s vonden het heel mooi dat ik oorbellen in heb gedaan. Zeker de dames. Zouden jullie er nog meer gaatjes bij laten schieten? En wat vinden jullie van een oorbel bovenin je oor? Dragen jullie nog meer sieraden als alleen oorbellen?

  1. Derek,

   Voorlopig houd ik het bij 2 paar oorbellen. Een oorsieraad boven is ook mooi, maar best laten piercen en heeft lange genezing nodig.
   Voor de rest ben ik niet iemand die veel juwelen draagt.

 13. Ik ben tevreden met de gaatjes die ik nu in mijn oren heb. Eentje per oor vind ik meer dan genoeg. Ook bij vrouwen.

  Dus voor mij geen earparty. Of een oorbel boven in mijn oor. Of door dat lelletje voor de ingang van je oor. Dat is allemaal niet aan mij besteed.

  Behalve oorbellen draag ik geen sieraden. Dus geen ketting, ringen, armband of een horloge. Wat dat betreft ben ik vrij saai/eenvoudig.

 14. Ik draag altijd een zilveren kettinkje zonder hanger. Daarnaast ook vaak een armbandje of een setje van 3 bij elkaar.
  En dan sinds kort oorbellen. Ik vind een earparty bij een vrouw heel mooi staan! Zelf wil ik nog een keer een ringetje bovenin m’n oor en misschien aan beide kanten nog een paar extra gaatjes.
  een collega van mij had de oorbel bovenin gewoon laten schieten. Of eigenlijk is het niet echt schieten meer, bij mij hebben ze de gaatjes met een soort nietmachine gemaakt. het is een soort pistool maar ze drukken de oorbel heel geleidelijk door je oorlel. Dat kan dan bovenin je oor ook volgens haar. Heb afgelopen weekend alvast weer een paar oorbellen gekocht.

 15. Leuk, meer mannen die oorbellen dragen.

  Heb zelf al jaren een paar oorbelgaatjes en hierin meestal knopjes. Had ze alleen niet zo vaak meer in. Tot ik ze vorig jaar (met het thuiswerken) weer eens droeg. Kreeg direct leuke opmerkingen/complimenten van (jonge) vrouwen hierop (leuk die blingbling, staat je goed,…).
  Toen voor het eerst ook oorringetjes gaan dragen.
  En na een tijdje en aantal gesprekken hierover, zelfs een tweede paar gaatjes laten schieten. Voelde gelijk heel normaal aan en vond het gelijk mooi. Ook de positieve reacties hierop hebben natuurlijk geholpen (lijkt laatste tijd allemaal veel meer geaccepteerd, normaal en positief gewaardeerd te worden).

 16. Leuk dat je weer oorbellen bent gaan dragen! Ik kreeg ook heel veel leuke reacties van met name vrouwen. Die vinden het supermooi dat mannen oorbellen dragen. mijn zus ook. ze heeft haar vriend ook overgehaald en heeft sinds vorige week ook oorbellen. het lijkt er op dat het veel meer geaccepteerd word bij mannen idd. bij mij mogen volgende week de schietknopjes eruit. ben heel benieuwd hoe de ringen mij zullen staan!

 17. vorige week de ringen van 20 mm ingedaan. Was wel ff wennen! je voelt ze de eerste dagen bewegen in je oren. maar na een paar dagen merk je niet dat je ze in hebt. Staat supermooi! Ook weer veel positieve reacties gekregen! Gisteren aan 1 kant een diamantje ingehad en in m’n andere oor een hanger van 5 cm. Was ook wel heel leuk! vandaag de ringen er weer in. Heb vanavond ook ringen van 80 mm besteld!! ben benieuwd hoe dat voelt als die in m’n oren hangen.

 18. Derek,
  Tof dat je oorringen meevallen en dat je het leuk vindt. Hoe was reaktie van je zus ?
  Hoe viel de hanger mee ? Ik vind dat heel leuk om te dragen. Iets dat bengelt (oorring of oorhanger) is in het begin wat wennen, maar geraak je snel gewoon.
  Ben benieuwd wanneer je oorringen van 80 mm gaat dragen. Is toch wel groot.

 19. Niman,
  Mijn zus vond het echt heel mooi staan! Die hanger is een ringetje met 2 kettinkjes eraan, echt heel leuk. En idd wel leuk dat er iets bengelt aan je oor. Wat heb jij voor hangers? en draag je die dan aan 1 kant of beide? Gisteravond de ringen van 80 mm ingedaan. Wow! die zijn echt groot! Wel een aparte ervaring zulke grote ringen in je oren! Vandaag kleine knopjes van 3 mm gedragen. Maar heb vanavond toch weer de grote ringen ingedaan.. Echt mooi vind ik het niet, maar het heeft toch wel iets.

 20. Ik heb enkele modellen hangers.
  Draag deze in beide oren daar ik symmetrie leuker vindt. Blijft absoluut leuk om te hebben.

 21. Moet ook toevoegen dat ik ook altijd oorbellen in heb op het werk, zelfs oorringen of oorhangers.
  Verwachtte wel reakties maar eigenlijk goed meegevallen.
  Een goede vriendin vindt het super als ik hangers in heb, zij is namelijk ook liefhebber van grote oorbellen/oorhangers.

 22. Leuk dat jullie allemaal oorbellen dragen. Ik heb al jaren 4 gaatjes en meestal een ring en knopje in ieder oor. Heb in het verleden meer gaatjes gehad ook bovenin mijn oor maar die dicht laten groeien. Ring bovenin mijn oor wil ik graag nog een keer terug. Heb ook hele grote ringen gedragen maar tegenwoordig max 30mm. Het blijft heerlijk voelen om wat in je oren te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.
Unieke handgesmede verstelbare ring met hart steen
Het is bijna Moederdag, een dag waarop we onze moeders laten zien hoeveel we van ze houden. Maar wist je dat Moederdag niet alleen voor moeders is?

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper