Hé Daan, wat is eigenlijk het verschil tussen en diamant en een briljant? Dat is een vraag die ik de laatste tijd vaak krijg. Het antwoord is eigenlijk heel simpel een diamant is een edelsteen en briljant is het soort slijping van de diamant.
Ruwe diamant
Zonder slijping is een diamant gewoon een ruwe diamant. Voor de meeste mensen misschien niet direct herkenbaar als diamant. Na de slijping ziet hij er namelijk veel mooier uit. Daar komt overigens ook het gezegde vandaan ‘ruwe diamant’ in potentie is ie schitterend, hij moet alleen nog wel op de juiste manier geslepen worden. Diamanten kunnen in allerlei vormen geslepen worden, hieronder beschrijf ik de meest populaire slijpingen.



Briljant geslepen diamant
Deze slijping is waarschijnlijk voor de meeste mensen de meest bekende slijping. De briljant heeft maar liefst 57 facetten. Facetten zijn de glad geslepen delen van de diamant. Door deze facetten krijgt de diamant een mooie schittering. Omdat het zoveel facetten zijn geeft het kleinste beetje licht al een prachtig effect.
De briljante slijpvorm is al heel vroeg uitgevonden namelijk in 1919 door een man genaamd Marcel Tolkowsky. Door middel van wiskundige berekeningen ontdekte hij deze slijpvorm om het licht van bovenaf in de steen te laten vallen en dat weer aan de bovenkant te reflecteren. De reflectie van het licht in de diamant noemen ze ook wel ‘het vuur’ van de briljant.
Princess geslepen diamant
Baguette geslepen diamant
Vernoemd naar stokbrood omdat deze denk ik ook langwerpig is ;). Deze steen is langwerpig met rechte hoeken en weinig facetten, doordat de slijping weinig facetten heeft kun je diep in de steen kijken.
Roosgeslepen diamant
Deze slijping is een echt hollandse uitvinding, hij komt namelijk uit Amsterdam. Zoals je misschien al kan raden hebben ze gezorgd voor een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Waar de meeste diamanten uitgebeeld worden als echte stenen is de roosgeslepen diamant meer een soort plakje en is minder blingbling, omdat hij de diepte mist. De roosdiamant is erg geliefd vanwege de subtiliteit en prijs.
