Blijf op de hoogte van mijn kleurrijke werk!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en sluit je aan bij honderden kunstliefhebbers die altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste verhalen en creaties.

Je kunt op elk moment weer uitschrijven, ik stuur je geen spam.

Aan de slag met Keum Boo

Keum Boo met goudpasta

Heerlijk vind ik dat, experimenteren met materialen, vormen en kleuren. Zo stuitte ik onlangs ook op de Koreaanse techniek Keum Boo en daar heb ik mijn tanden in vastgebeten!

Wat is Keum Boo?

Keum Boo, ook wel eens vertaald als kum-bu is een Koreaanse techniek, letterlijk vertaald betekent het ‘vastgehecht goud’. Het is een techniek waarmee je 24k goud kan ‘versmelten’ met zilver (sterling zilver als je het juist bewerkt of fijnzilver). Fijnzilver en fijngoud hebben namelijk gedeeltelijk dezelfde moleculen die bij een bepaalde temperatuur permanent aan elkaar hechten. Deze laag fijngoud is +/- 0.02mm dik (20x de dikte van bladgoud). Het is dus ook veel duurzamer dan sieraden die verguld zijn en binnen no-time weer zilver zijn.

Voorbereiding van Keum Boo

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met Keum Boo. Je kunt van fijngoud ‘blad maken’ dit wals je net zo lang uit tot je een blad hebt van +/- 0,02 mm. Je kunt dit ook kopen, maar ik vind het fijn om het zelf te kunnen maken omdat je dan niet afhankelijk bent van leveringen en het goed is om gevoel met het materiaal te krijgen. Daarnaast bestaat er ook goudpasta, deze is beschikbaar in 24k, 22k en ook in 18k roodgoud (hier heb je een speciale oven voor nodig). Deze pasta kun je voor zover ik weet niet (makkelijk) zelf maken.

Daarnaast heb je het zilveren sieraad wat je wilt verwerken. Heb je iets gemaakt in fijnzilver (van bijvoorbeeld metaalklei) dan hoef je er alleen voor te zorgen dat het schoon is. Gloei het uit, gooi het in het zuur en zorg ervoor dat je het daarna niet meer aanraakt. Ook sterling zilver kun je gebruiken, maar dit vereist wat meer handelingen. Verwarm het zilver tot de oxides (zwarte vlekken) verschijnen en gooi het in het zuur zodat de oxides weer oplossen. Dit doe je ongeveer 6 tot 10x. Dit zorgt ervoor dat het fijnzilver in het sieraad op de oppervlakte komt. Op een gegeven moment verschijnen er geen oxides meer, zet dan met zwarte marker een streep of cijfer, zodra dit verdwijnt is je sieraad op de juiste temperatuur. Ook voor sterling zilver geldt, raak het na de laatste keer niet meer aan met je vingers!

Keum Boo met bruneerstaal
Keum Boo met goudpasta

 

Keum Boo aanbrengen

Daarna kun je Keum Boo gaan aanbrengen. Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd. Ik heb bij Sonja Hunefeld een cursus Keum Boo gedaan en daarmee werkte we met het zelf verwerken van het goud, een interessant proces voor een duurzaam resultaat, maar qua vorm ‘knippen’ van het blad vond ik het toch erg lastig. Daarom ben ik verder gaan zoeken en kwam ik op het spoor van goudpasta. Dit kun je kopen in poeder of al voor aangemaakt en met een kwastje aanbrengen en aangezien ik veel schilder had deze manier voor mij de voorkeur, dus ben ik daarmee gaan experimenteren. De eerste keer mislukte finaal, ik bracht het aan op twee oorringen en na het verhitten viel het bladgoud er gewoon weer af, laten we het er maar op houden dat het waarschijnlijk kwam door mijn ongeduld. Ik was zoooo benieuwd naar het resultaat (omdat ik het eigenlijk niet geloofde) dat ik waarschijnlijk niet lang genoeg had gewacht met drogen ed. Ook vond ik het lastig om met de brander de juiste temperatuur te bereiken. Dus heb ik de tweede keer een timer gezet voor het droogproces (😂) en het daarna niet met de brander maar met een kookplaat geprobeerd! Dat lukte, alleen ik vond de goudlaag toch iets te dun, dus probeerde ik het daarna nog een keer. Overigens kun je de goudpasta ook in een speciale over ‘bakken’ maar die had ik niet beschikbaar. Deze ovens worden ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld het fusen van glas en kunnen een temperatuur van 900 graden bereiken.

Keum Boo afwerken

Bij Sonja leerde ik om tijdens het verwarmen met een bruneerstaal het goud ‘aan te duwen’ in principe hoeft dat met de goudpasta niet, maar ik ben er inmiddels achter dat dat wel het beste resultaat geeft, hoewel het wel lastig is met (het ontwijken van) de warmte. Dus ik ben voor de volgende keer nog op zoek naar flexibele hittebestendige handschoenen. Dat maakt het process denk ik veel makkelijker. Als je dat hebt gedaan kun je het sieraad het beste in de polijsttrommel doen of zachtjes polijsten. Het heeft een permanente hechting, maar als je het na het verwerken gaat vijlen/schuren dan schuur je het er natuurlijk af.

Unieke zilveren gezwarte oorbellen met 22k goud
Zwart zilveren triangel oorbellen met 24k goud
Unieke zilveren panterprint ring met 24k goud
Zilveren hanger met gouden accenten en blauwe steen
Vond je dit artikel nuttig?
Trakteer op koffie

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Expositie in de schelpengrot bij Museum Nienoord
Het is weer zover! Het jaarlijks terugkerende evenement 'Kunst op Nienoord' staat voor de deur, en dit jaar belooft het meer betoverend te zijn dan ooit. Op 5 en 6 oktober transformeren het museum en de prachtige tuinen van Nienoord in een bruisende kunstbeurs.
Winactie
Ter ere van het 5-jarig bestaan van Art by Daan heb ik iets bijzonders voor jullie in petto! Je maakt kans op een exclusieve hanger, handgemaakt door mij van zilver, zirkonia's én lavazand, ter waarde van maar liefst €350! 🌟
Pocket hug met handgeschilderde steen
Het leven kan soms onverwacht zwaar aanvoelen. Kleine tegenslagen of grote uitdagingen kunnen ons uit balans brengen. In die momenten is het juist de kracht van een klein gebaar die een groot verschil kan maken.

10% KORTING op je eerste aankoop! 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg direct 10% korting op je eerste bestelling! 🌟