Aan de slag met Keum Boo

Heerlijk vind ik dat, experimenteren met materialen, vormen en kleuren. Zo stuitte ik onlangs ook op de Koreaanse techniek Keum Boo en daar heb ik mijn tanden in vastgebeten!

Wat is Keum Boo?

Keum Boo, ook wel eens vertaald als kum-bu is een Koreaanse techniek, letterlijk vertaald betekent het ‘vastgehecht goud’. Het is een techniek waarmee je 24k goud kan ‘versmelten’ met zilver (sterling zilver als je het juist bewerkt of fijnzilver). Fijnzilver en fijngoud hebben namelijk gedeeltelijk dezelfde moleculen die bij een bepaalde temperatuur permanent aan elkaar hechten. Deze laag fijngoud is +/- 0.02mm dik (20x de dikte van bladgoud). Het is dus ook veel duurzamer dan sieraden die verguld zijn en binnen no-time weer zilver zijn.

Voorbereiding van Keum Boo

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met Keum Boo. Je kunt van fijngoud ‘blad maken’ dit wals je net zo lang uit tot je een blad hebt van +/- 0,02 mm. Je kunt dit ook kopen, maar ik vind het fijn om het zelf te kunnen maken omdat je dan niet afhankelijk bent van leveringen en het goed is om gevoel met het materiaal te krijgen. Daarnaast bestaat er ook goudpasta, deze is beschikbaar in 24k, 22k en ook in 18k roodgoud (hier heb je een speciale oven voor nodig). Deze pasta kun je voor zover ik weet niet (makkelijk) zelf maken.

Daarnaast heb je het zilveren sieraad wat je wilt verwerken. Heb je iets gemaakt in fijnzilver (van bijvoorbeeld metaalklei) dan hoef je er alleen voor te zorgen dat het schoon is. Gloei het uit, gooi het in het zuur en zorg ervoor dat je het daarna niet meer aanraakt. Ook sterling zilver kun je gebruiken, maar dit vereist wat meer handelingen. Verwarm het zilver tot de oxides (zwarte vlekken) verschijnen en gooi het in het zuur zodat de oxides weer oplossen. Dit doe je ongeveer 6 tot 10x. Dit zorgt ervoor dat het fijnzilver in het sieraad op de oppervlakte komt. Op een gegeven moment verschijnen er geen oxides meer, zet dan met zwarte marker een streep of cijfer, zodra dit verdwijnt is je sieraad op de juiste temperatuur. Ook voor sterling zilver geldt, raak het na de laatste keer niet meer aan met je vingers!

Keum Boo met bruneerstaal
Keum Boo met goudpasta

 

Keum Boo aanbrengen

Daarna kun je Keum Boo gaan aanbrengen. Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd. Ik heb bij Sonja Hunefeld een cursus Keum Boo gedaan en daarmee werkte we met het zelf verwerken van het goud, een interessant proces voor een duurzaam resultaat, maar qua vorm ‘knippen’ van het blad vond ik het toch erg lastig. Daarom ben ik verder gaan zoeken en kwam ik op het spoor van goudpasta. Dit kun je kopen in poeder of al voor aangemaakt en met een kwastje aanbrengen en aangezien ik veel schilder had deze manier voor mij de voorkeur, dus ben ik daarmee gaan experimenteren. De eerste keer mislukte finaal, ik bracht het aan op twee oorringen en na het verhitten viel het bladgoud er gewoon weer af, laten we het er maar op houden dat het waarschijnlijk kwam door mijn ongeduld. Ik was zoooo benieuwd naar het resultaat (omdat ik het eigenlijk niet geloofde) dat ik waarschijnlijk niet lang genoeg had gewacht met drogen ed. Ook vond ik het lastig om met de brander de juiste temperatuur te bereiken. Dus heb ik de tweede keer een timer gezet voor het droogproces (😂) en het daarna niet met de brander maar met een kookplaat geprobeerd! Dat lukte, alleen ik vond de goudlaag toch iets te dun, dus probeerde ik het daarna nog een keer. Overigens kun je de goudpasta ook in een speciale over ‘bakken’ maar die had ik niet beschikbaar. Deze ovens worden ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld het fusen van glas en kunnen een temperatuur van 900 graden bereiken.

Keum Boo afwerken

Bij Sonja leerde ik om tijdens het verwarmen met een bruneerstaal het goud ‘aan te duwen’ in principe hoeft dat met de goudpasta niet, maar ik ben er inmiddels achter dat dat wel het beste resultaat geeft, hoewel het wel lastig is met (het ontwijken van) de warmte. Dus ik ben voor de volgende keer nog op zoek naar flexibele hittebestendige handschoenen. Dat maakt het process denk ik veel makkelijker. Als je dat hebt gedaan kun je het sieraad het beste in de polijsttrommel doen of zachtjes polijsten. Het heeft een permanente hechting, maar als je het na het verwerken gaat vijlen/schuren dan schuur je het er natuurlijk af.

Zwart zilveren triangel oorbellen met 24k goud
Unieke zilveren gezwarte oorbellen met 22k goud
Zilveren hanger met gouden accenten en blauwe steen
Unieke zilveren panterprint ring met 24k goud

Vond je dit interessant?
Help mij door dit te delen via social media

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Danielle maakt sieraden

Daniëlle Looije

Ik ben een sieradenontwerper gespecialiseerd in kleurrijke en unieke sieraden. Ik werk uitsluitend met hoogwaardige materialen. Mijn missie is om vrouwen te laten stralen met de kleuren die bij ze passen. Bekijk mijn kleurrijke sieraden.

Danielle Looije

Exclusieve inkijk

Krijg een exclusieve inkijk in het leven van Daan en ontvang exclusieve verhalen, tips en acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen?

Hanger met een verhaal
Dat ik alleen ben, vind ik meestal niet erg; ooit begon ik mijn volwassen leven alleen en ik had er toen al weinig moeite mee. Maar soms heb ik even steun nodig, om me sterker te maken dan ik me op dat moment voel.
Abstract schilderij met felle kleuren als kaart
Als sieradenontwerper krijg ik vaak de vraag met welke materialen ik het liefst werk. Eerlijk gezegd, ik heb geen vast antwoord. Elk materiaal heeft zijn charme en uitdagingen. Maar als er één aspect is dat centraal staat in mijn werk, dan is het kleur.
Unieke handgesmede verstelbare ring met hart steen
Het is bijna Moederdag, een dag waarop we onze moeders laten zien hoeveel we van ze houden. Maar wist je dat Moederdag niet alleen voor moeders is?

Zullen we contact houden?

Ik weet dat je abonneren op nóg een e-maillijst waarschijnlijk het laatste is wat je wilt doen, maar ik beloof dat het de moeite waard zal worden! Voordelen zijn: leuke promoties, exclusieve inkijkjes en meldingen van nieuwe blogposts.

Danielle Looije sieradenontwerper